Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Nageltjes knippen

De nageltjes van jouw kindje zijn nog niet zo hard en stevig als die van ons. Het zijn meer een soort vliesjes. Maar met die vliesjes kan jouw kindje zich wel makkelijk openhalen. Dat hummeltje heeft immers nog geen controle over zijn armen en benen. Toch mag je de nageltjes de eerste tijd nog niet knippen, doe dat liever pas wanneer je baby een week of twaalf is. Je mag de nageltjes wel voorzichtig afbijten of scheuren. Dat gaat gemakkelijk omdat ze nog zo zacht zijn.

Broze nageltjes

Er zijn meerdere redenen waarom je de nageltjes van je kindje nog niet mag knippen. De belangrijkste is dat er bij het knippen een scherpe rand ontstaat, waardoor je baby zich alleen maar gemakkelijker openkrabt. Daarnaast zijn de nageltjes van je baby nog erg broos. Bij knippen scheuren ze daarom snel in, waarna een ontsteking van het nagelriempje kan ontstaan. Bovendien loop je het risico om in het vingertje van je baby te knippen.

Ontstoken nagelriempje

Door inscheuren of kort knippen van de nageltjes kan een nagelriempje ontstoken raken. Vervelend voor jou en voor je baby. In de eerste fase van de ontsteking is het nagelriempje rood. Maak de ontstoken vinger driemaal daags schoon met alcohol 70 procent of betadine jodium. Als dit in drie dagen geen verbetering geeft, geef de ontstoken vinger dan driemaal daags een sodabad. Als de infectie hiermee in drie dagen nog niet verbetert, neem dan contact op met je huisarts.

Speciaal schaartje

Wanneer je baby ongeveer drie maanden is kan je de nageltjes wel knippen. Daarna zul je dit wekelijks moeten herhalen. Gebruik hiervoor een speciaal babyschaartje, met stompe punten, waardoor verwondingen bij onverwachte bewegingen uitgesloten zijn. Er zijn ook speciale knippertjes voor babynageltjes in de handel.
Knip de nageltjes liever niet wanneer je kindje net uit bad komt. De nageltjes zijn dan zo zacht dat je makkelijk in een vingertje of teentje knipt. Spreid de vingertjes of teentjes een voor een en duw voor je knipt het vingertopje of teentopje iets terug. Volg bij het knippen van de vingernageltjes de vorm van de vingers en knip teennageltjes altijd recht af. Wanneer jouw kindje protesteert als je de nagels knippen wilt, kan het handig zijn om dit samen met je partner te doen. De één houdt het handje vast, terwijl de andere knipt. Er zijn overigens ook ouders die de nageltjes knippen wanneer hun kleintje slaapt. Dit schijnt vrij gemakkelijk te gaan. Wanneer je het knippen van de nageltjes eng vindt, kun je ook een kartonnen vijltje gebruiken. Vijl wel altijd één richting op, om haaltjes in de nagels te voorkomen (dus niet heen en weer vijlen).

Nagels & bijgeloof

  • Op vrijdag en zondag nagels knippen brengt ongeluk, op maandag en dinsdag knippen is gunstiger.
  • De nagels van een baby mogen niet worden geknipt tot hij één jaar is, anders groeit hij op tot dief.
  • Hoe groter de witte halvemaantjes onderaan de nagels, hoe langer het leven een wit plekje op de wijsvinger betekent een nieuwe vriend.
  • Een wit plekje op nagel van de middelvinger betekent een nieuwe vijand.
  • Een wit plekje op de nagel van de ringvinger betekent rijkdom of een nieuwe geliefde.
  • Een wit plekje op de nagel van de pink betekent een reis die men in het vooruitzicht heeft.
  • Een wit plekje op de nagel van de duim betekent een geschenk.
  • In Japan worden meisjes die nagelbijten ervoor gewaarschuwd dat ze daardoor later hun kinderen moeilijk ter wereld zullen brengen.
Reageer op artikel:
Nageltjes knippen
Sluiten