5 natuurlijke middeltjes tegen hoesten bij peuters

Is je peuter aan het hoesten? Bijna niets is zo vervelend als dat. Helaas zijn er maar weinig reguliere hoestmiddelen geschikt voor kinderen onder de vier. Gelukkig is er wel een aantal natuurlijke middeltjes dat de klachten iets kan verlichten.

1. Honing

Honing kan helpen om de klachten bij je peuter te verminderen. Het is natuurlijk, verzacht de keel en bevat antioxidanten die helpen de klachten te verminderen. De siroopachtige substantie zou bovendien de keel smeren en de speekselproductie opwekken. Bijkomend voordeel is dat veel kinderen honing lekker vinden en je dus niet veel moeite hoeft te doen om het ze toe te dienen. Honing is wel alleen geschikt voor kinderen boven de één. Kinderen jonger dan één mogen geen honing omdat ze hierdoor botulisme kunnen oplopen.

2. Warme of koude dranken

Voldoende drinken is sowieso belangrijk als je peuter aan het hoesten is. Zo blijft je kind goed gehydrateerd. Bovendien verdunt vocht het slijm in de luchtwegen. Daardoor is het makkelijker op te hoesten. Een warm drankje bijvoorbeeld thee, helpt de keel te verzachten. Gekoelde drankjes, bijvoorbeeld gekoeld water, helpt ook om de hoestprikkels te onderdrukken en de pijn een beetje te verdoven.

3. IJs

Net als gekoelde drankjes helpt ook ijs om de hoestprikkels te onderdrukken en een pijnlijke keel te verdoven. Een waterijsje kan hiervoor prima werken, maar je kunt natuurlijk ook zelf een ijsje maken van vers fruit. Ook handig: het kost je waarschijnlijk geen moeite om je kind dit “medicijn” te laten eten.

4. Luchtbevochtiger

Vochtige lucht helpt om het slijm los te laten komen, waardoor je peuter het makkelijker kan ophoesten. Voor het nachtelijke comfort kun je ook een luchtbevochtiger in de slaapkamer van je kind plaatsen. Heb je geen luchtbevochtiger in huis, dan kun je ook een even met je kind gaan stomen in de badkamer. Zet de warme douche aan en laat de afgesloten badkamer zich vullen met stoom. Ga vervolgens een kwartiertje met je kind in de badkamer spelen en je bent klaar!

5. Schuin leggen

Is je peuter ’s nachts veel aan het hoesten? Leg hem dan met zijn hoofd wat hoger in bed. Dit kan door bijvoorbeeld een kussen onder het hoofdeinde van het matras te leggen. Op deze manier blijven de luchtwegen beter open en kan het slijm gemakkelijker wegstromen. Met hopelijk als resultaat dat je kind minder hoeft te hoesten.

Meer lezen?

Parents

Reageer op artikel:
5 natuurlijke middeltjes tegen hoesten bij peuters
Sluiten