Rachelle Weiler
Rachelle Weiler | LinkedIn Baby 12 mrt 2020

Een navelbreuk bij baby’s: Wat is het precies en wat kan je er aan doen?

Je hoort de term vast wel vaker; een navelbreuk bij baby’s en kleine kinderen. Maar wat is een navelbreuk precies? Hoe ziet het er uit en kan het ernstige consequenties hebben voor je kleine? En ook niet onbelangrijk: is er wat aan te doen?

In dit artikel vertellen we je alles over een navelbreuk bij baby’s en kleine kinderen. Maar de algemene boodschap van het verhaal is toch wel: maak je niet teveel zorgen!

Wat is een navelbreuk?

Als je zwanger bent, krijgt je ongeboren baby voeding en zuurstof via de placenta, dat door de navelstreng getransporteerd wordt. Zodra jouw baby eenmaal geboren is, komt de ademhaling op gang, en zal je kleine hopelijk snel aan de borst liggen. De functie van de placenta is dus overbodig geworden. De navelstreng wordt doorgeknipt en het laatste stukje navelstreng, wat uiteindelijk de navel wordt, zal worden afgebonden.

Na verloop van tijd valt dit laatste afgestorven stukje navelstreng van de buik van je baby af, en blijft er een litteken over, de navel. Dit is vaak een klein kuiltje op het buikje van je kleine.
Maar als er sprake is van een navelbreuk, zie je juist een uitstulping in plaats van een kuiltje op de plek van de navel. Geen zorgen: de term navelbreuk betekent niet dat er iets gescheurd of gebroken is. Het betekent slechts dat de doorgang tussen de spierlagen op het buikje nog niet volledig gesloten is. Er is dus sprake van een opening in de buikwand.

Een navelbreuk komt net zoveel voor bij meisjes als bij jongens, maar het wordt wel iets vaker gezien bij te vroeg geboren baby’s, of bij kindjes met Afrikaanse afkomst.

Een navelbreuk: zo ziet het eruit

In beginsel ziet een navelbreuk eruit als een uitstulpende bobbel op de plek waar de navel normaal gesproken zou zitten. Hoe groot de bobbel is, verschilt per geval, maar kan ook door beweging verschillen. Als je baby rustig op zijn of haar rug ligt, zal de bobbel misschien maar amper te zien zijn, maar als er druk op de navelbreuk komt te staan, zoals bij het hoesten of huilen, stulpt de bobbel juist meer uit.

Het fijne is gelukkig wel dat je baby geen last heeft van de navelbreuk. Het voelt als een zachte bobbel, die je in kan drukken.

De behandeling van een navelbreuk

In principe hoeft een navelbreuk niet behandeld te worden. Je baby heeft er geen last van, en de kans is groot dat de opening tussen de spierlagen vanzelf dichtgroeit. Als je kind echter nadat het drie jaar oud is, nog steeds een navelbreuk heeft, wordt de kans wel een stuk kleiner dat dit zich vanzelf nog oplost. Dit geldt ook voor navelbreuken die groter zijn dan 2 centimeter. Deze groeien minder vaak uit zichzelf dicht.
Je kan dan je huisarts raadplegen om te overleggen of een operatie nodig is. De operatie is vaak routine en snel gedaan. De bobbel verdwijnt, iets dat je kind misschien wel fijn vindt.

In enkele gevallen heeft je kind wel fysiek last van de navelbreuk. Je kind ervaart dan pijn rondom de bobbel, wat gepaard kan gaan met overgeven en misselijkheid. Als dit het geval is bij jouw kind, is het sowieso aan te raden om dit met de huisarts te bespreken. Maar maak je geen zorgen: dit komt bijna nooit voor.

Lees ook:

 

Reageer op artikel:
Een navelbreuk bij baby’s: Wat is het precies en wat kan je er aan doen?
Sluiten