Naweeën: alles wat je wil weten over deze weeën na de bevalling

Naweeën, misschien heb je er weleens van gehoord. Het zijn vaak lichte weeën die je tot een paar dagen na de bevalling nog kunt voelen. Maar waarvoor dienen deze weeën eigenlijk en wat kun je ertegen doen?

Naweeën komen veel voor en zijn niets om je zorgen over te maken. Sterker nog ze zijn heel nuttig! Wij vertellen je er alles over.

Het krimpen van de baarmoeder

Tijdens je zwangerschap rekt je baarmoeder op, stapje voor stapje groeit je baarmoeder mee met je kind. Na de bevalling is je baarmoeder nog steeds erg groot. Hij springt niet direct terug naar zijn oorspronkelijke formaat. Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder gaat krimpen, heel belangrijk dus!

Minder bloedverlies

Naweeën zijn dus de samentrekkingen van de baarmoeder. Sommige vrouwen vergelijken het gevoel met menstruatiepijn, bij anderen voelt het echt als (lichte) weeën. Deze samentrekkingen zorgen er niet alleen voor de de baarmoeder krimpt. Ze zorgen er ook voor dat de wond van de placenta die achter is gebleven in de baarmoeder weer dicht gaat. De wond wordt door de samentrekkingen dicht gedrukt waardoor ook je bloedverlies minder zal worden.

Niet bij de eerste

Naweeën komen meestal niet (erg) voor na een eerste bevalling, na een eerste kindje is je baarmoeder nog goed elastisch en zal daarom niet veel moeit hebben om terug te gaan naar zijn oude vorm. Na een tweede of derde bevalling is de baarmoeder minder elastisch en zal daardoor harder moeten “werken” om te krimpen. Daarom worden naweeën vaak bij een tweede of derde bevalling sterker ervaren.

Naweeën en borstvoeding

Door het geven van borstvoeding trekt de baarmoeder samen. Dit kan ervoor zorgen dat je juist tijdens het voeden erg last krijgt van naweeën. Dit is vervelend, maar zorgt er vaak wel voor dat je baarmoeder sneller herstelt en dat de naweeën minder lang zullen aanhouden.

Hoe lang duren naweeën?

Het verschilt per persoon hoe lang en hoe erg je last hebt van naweeën. Meestal nemen de weeën op de derde of vierde dag na de bevalling al af.

Tips tegen naweeën

Heb je veel last van de naweeën? Dan kun je de volgende dingen proberen om de pijn te verlichten.

  • Paracetamol: Om de pijn te verlichten mag je paracetamol nemen. Ook als je borstvoeding geeft. Overleg altijd even met de kraamverzorgster of verloskundige.
  • Warme kruik: Een warme kruik op je onderbuik kan verlichting geven tegen de pijn.
  • Ademhalen: Ontspannende ademhalingsoefeningen kunnen je, net als tijdens de bevalling, helpen om de pijn op te vangen.
  • Aanleggen: Wil je dat je baarmoeder sneller herstelt? Leg je baby dan wat vaker aan. Zorgt niet voor minder pijn, maar wellicht zijn de weeën wel sneller over.
  • Massage: een massage van de baarmoeder of onderrug kan ook helpen de pijn te verlichten. Vraag hierover advies bij je kraamverzorgster of verloskundige.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Naweeën: alles wat je wil weten over deze weeën na de bevalling
Sluiten