Sherita Jager
Sherita Jager | LinkedIn Baby 27 nov 2018

De eerste langvoeders: Neanderthaler kreeg 2,5 jaar lang borstvoeding

Een nieuwe studie heeft bewijs gevonden dat onze voorouders, de neanderthalers, óók borstvoeding gaven. Het blijkt zelfs dat deze mensachtigen langvoeders waren! Het neanderthaler-kind kreeg namelijk 2,5 jaar lang borstvoeding, blijkt uit onderzochte tanden van 2 neanderthaler-kinderen.

Elke dag een nieuwe laag

De neanderthalers leefden zo’n 250.000 jaar geleden in een gebied dat wij nu kennen als Zuid-Europa. De neanderthaler was één van de voorlopers van de huidige mens en hoewel er veel verschillen zijn, hebben we toch iets met elkaar gemeen: zowel de neanderthalers als de homo sapiens zijn langvoeders. Het onderzoek is gebaseerd op het onderzoek van tanden van twee neanderthaler-kinderen. Tanden van het melkgebit krijgen elke dag een nieuw laagje. Net als de jaarringen van bomen, maar dan vaker. Dit laagje wordt het tandglazuur genoemd. Dankzij dit glazuur kan veel precieze informatie uit de tanden worden gehaald. Wat het kind binnenkreeg en hoe het zich ontwikkelde, bijvoorbeeld, is data die kan worden onderzocht aan de hand van de tanden.

De natuurlijke speenleeftijd van de neanderthaler

De natuurlijk speenleeftijd is de leeftijd waarop de meeste kinderen stoppen met borstvoeding. Deze leeftijd ligt tussen de 2,5 en 7 jaar. De natuurlijke speenleeftijd van mensenkinderen wordt onder andere berekend op basis van onderzoek naar andere soortgelijke zoogdieren. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar het wanneer het immuunsysteem is voltooid, en lengte en lichaamsgewicht. Maar dat deze speenleeftijd ook gold voor de neanderthalers, is voor het eerst bevestigd met dit recente onderzoek. Het onderzoek verwerpt een eerder onderzoek uit 2013, waaruit bleek dat Neanderthalers een relatief korte periode borstvoeding gaven. Het onderzoek van één tand liet zien dat kinderen na hun eerste jaar waarschijnlijk geen moedermelk meer dronken.

https://www.mamaenzo.nl/waarom-langvoeden-eigenlijk-een-geweldig-idee/

Ook de moderne mens gaf lang borstvoeding

De resultaten van het onderzoek zijn erg bijzonder. Nooit eerder zijn er in gefossiliseerde resten van mensachtigen aanwijzingen gevonden die erop wijzen dat een kind borstvoeding kreeg. Toch is het volgens onderzoekers niet heel verrassend. Ook de moderne homo sapiens van vóór de pre-industriële revolutie gaf vaker en langer borstvoeding aan het kind, meestal zo’n 2,5 jaar. Vandaag de dag adviseert de WHO, de World Health Organisation, nog steeds om kinderen minimaal 2 jaar borstvoeding te geven, vanwege de vitaminen en mineralen die moedermelk bevat.

Vaker ziek in de winter

Andere informatie die verkregen is uit de tanden, laat zien dat onze voorouders het zwaar hadden tijdens de koude wintermaanden. Sommige ouders van vandaag de dag wijten een snotneus en griepjes aan de crèche-bacteriën, vuile lucht of vitaminegebrek, maar ook de neanderthalers waren in de koude maanden vaker ziek, blijkt uit de studie. Het gebied waar de neanderthalers leefden bevindt zich in het huidige zuidoosten van Frankrijk, dat toendertijd extremere seizoenswisselingen kende.

Lood in het lichaam

Verder vonden de onderzoekers sporen van lood in de tanden. Het is voor het eerst dat er lood is gevonden bij neanderthalers. Vooralsnog werd gedacht dat lood in het lichaam iets was dat enkel bij de modernere menssoorten voorkwam. Loodvervuiling werd namelijk altijd geassocieerd met de industrialisering, maar het blijkt dus een veel ouder probleem. Het lood kan komen door het stoken van vuur of door het drinken van vervuild water.

Door: Sherita Jager

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
De eerste langvoeders: Neanderthaler kreeg 2,5 jaar lang borstvoeding
Sluiten