Redactie
Redactie Peuter 2 jun 2020

Handig: 6 effectieve alternatieven voor ‘nee’ zeggen tegen je peuter

Als we zouden optellen hoe vaak we ‘nee’ zeggen tegen onze peuter per dag, laat staan per week, dan zijn zijn we wel even zoet. Negen van de tien keer heb je niet eens meer door, hoe gemakkelijk dit drieletter woord je mond verlaat.

Het is natuurlijk ook niet vreemd, je peuter test zijn grenzen bijna elke dag. Maar de hele dag ‘nee’ roepen gaat ook vervelen en verliest zijn effect. Gebruik daarom af en toe deze zes positieve alternatieven voor het woord ‘nee’.

Zes alternatieven voor ‘nee’ zeggen

1. Bied andere opties

Als je kind om snoep jengelt, hoef je natuurlijk niet toe te geven. Maar geef je kind in plaats van ‘nee’, de keuze tussen bijvoorbeeld stukjes appel of druiven. Mag hij wel snoep, maar pas na de lunch? Laat hem dan alvast een snoepje uitkiezen voor na de lunch.

2. Zorg dat ‘nee’ niet nodig is

Natuurlijk kun je niet alles voor zijn. Maar door je huis goed kidsproof te maken, beperk je de situaties waarin je ‘nee’ moet zeggen al enorm. Zorg ook dat spelen gebeurt op geschikte plekken, zoals op de vloer of in de tuin.

3. Leid je kind af

Als je peuter in de supermarkt een onstabiele opstapeling van blikken knakworstjes ziet, leid hem dan af. Zorg bijvoorbeeld dat hij op zoek gaat naar de melk of wijs hem op iets grappigs in de winkel. Zo voorkom je dat je kind de hele stelling naar beneden laat vallen én hoef je geen ‘nee’ te zeggen.

4. Maak niet overal een probleem van

De perfecte peuter bestaat niet. Waarom zou je hem niet twee verschillende sokken laten aantrekken? Of in een plas laten springen als jullie toch bijna thuis zijn? Laat je kind ook lekker kind zijn, zo voorkom je ook vaak ‘nee’ zeggen.

5. Vertaal zijn zin

Wil je kind met de bal in huis spelen en lijkt jou dat geen goed idee? Zeg dan geen nee, maar stel voor om buiten met de bal te gaan spelen. Zo hoef je je kind niet af te wijzen en kun je duidelijk maken waarom het nóg leuker is om buiten met de bal te spelen.

6. Gebruik ‘nee’ alleen als je het echt meent

Als ‘nee’ zeggen een gewoonte wordt, kun je het beter alleen gebruiken als je het echt meent. Zeg bijvoorbeeld streng: ‘Nee, niet slaan. Dat is niet lief.’ Dit heeft meer effect dan een normale: ‘Nee lieverd, even niet doen.’ Zo wordt ‘nee’ zeggen je geheime wapen en weet je kind dat het op dat moment echt mis is.

Meer lezen?

Reageer op artikel:
Handig: 6 effectieve alternatieven voor ‘nee’ zeggen tegen je peuter
Sluiten