Merel Schut
Merel Schut Baby 23 dec 2019

9x Dit kun je doen als je de feestdagen met een newborn baby doorbrengt

Is er in de familie een baby geboren of heeft je vriendin net een kindje gekregen? Kerstmis kan extra speciaal zijn als er een newborn in het gezelschap is. Toch brengt het ook extra aandacht met zich mee en het is fijn als je de kersverse ouders een handje kunt helpen. Negen tips als je kerst met een newborn baby doorbrengt.

1. Was je handen, en nog eens en nog eens…

Bacteriën tieren welig in de wintermaanden. Een verkoudheid is zo opgevangen dus was je handen regelmatig. Je wilt tenslotte niet de niezende tafelgast zijn die uiteindelijk dat kleintje aangestoken heeft.

2. Gij zult de newborn baby niet kussen

Dit herken je vast: hij/zij is zo lief en voor je het weet buigt iemand zich over de wieg om de baby te kussen. Hoe lief ook, het is tevens de snelste manier om een baby aan te steken met een griepje of verkoudheid. Echt, je doet ouders een lol door dit te laten.

3. Ja, bedtijd = bedtijd

Kerstdiners en borrels ten spijt: een baby heeft baat bij structuur. Ouders proberen uit alle macht om die aan te houden, ondanks alle gezellige visites en bezoekjes. Je kunt het nog zo ongezellig vinden als je neefje of dat schatje van je vriendin aftaait, ouders willen graag aan de vaste bedtijden en voedingsmomenten vasthouden. Zij zijn namelijk degenen die anders ‘s nachts met de gebakken peren (lees: een huilende baby) zitten.

4. Laat de borstvoeding voor wat het is

Een kersverse moeder heeft zo haar onzekerheden en borstvoeding kan er een van zijn. Als de moeder in het gezelschap, al dan niet discreet, aan de borstvoeding begint, laat haar dan even met rust. Ongevraagde adviezen of blikken kan ze echt missen als kiespijn.

5. Ouders zijn (waarschijnlijk) te laat

De deur uitgaan met een kleine baby klinkt makkelijk, maar dat is het niet. Luiers, rompertjes, een maxi-cosi: het kan even duren voordat jonge ouders de deur uit zijn. Verwacht dus niet dat ze keurig op tijd aanschuiven. Houd rekening met laatkomers als er kersverse ouders langskomen. Een lange visite afleggen kan voor deze ouders nieuw en stressvol zijn; heb een beetje geduld met ze.

6. Check cadeaus even bij de ouders

Smelt je weg van die kleine baby en wil je elk boekje, rompertje of speelgoed voor hem/haar kopen? Check toch even bij de ouders of het nodig is. Zonde toch, als ouders al die gekregen kleertjes niet gebruiken? Baby’s groeien snel dus check bijvoorbeeld de kledingmaat bij de moeder (of vader). Wil je speelgoed cadeau doen? Het kan geen kwaad even aan de ouders te vragen of het kindje hier al wat mee kan.

7. Eis de baby niet op

Je wilt misschien het liefst de hele avond in een hoekje knuffelen of spelen met het kindje. Newsflash: je bent niet de enige. Andere opa’s, oma’s, neven of nichten willen de nieuwe aanwinst vast ook even zien. Tip: vertel de ouders dat je best eens wilt oppassen. Dan heb jij je momentje alleen met de newborn baby.

8. Geef de moeder wat ruimte

Groot gezelschap en een lange avond kunnen een kersverse moeder overweldigen. Help haar een beetje door haar letterlijk wat ruimte te geven. Misschien heeft ze even een momentje nodig in een andere kamer? Check even of alles oké is maar laat haar dan ook even met rust.

9. Vergeet de mama niet

Dit klinkt dramatisch maar herinner het gezelschap er aan als de nieuwe mama even boven is voor borstvoeding of de baby in bed legt. Het is jammer als ze terugkomt en alle cadeaus uitgepakt zijn. Wees dus attent.

Lees ook:

Mother

Reageer op artikel:
9x Dit kun je doen als je de feestdagen met een newborn baby doorbrengt
Sluiten