Gina Koninkx
Gina Koninkx Baby 9 nov 2021

5 belangrijke (hygiëne)regels als je op visite gaat bij een newborn baby

Is jullie kleintje net geboren? Dan valt hij met zijn neus in de boter. Terwijl jullie nog op een roze wolk zitten, duiken jullie de feestdagen in. Familie over de vloer en gezelligheid. Als er visite komt is het wel goed om op deze tien dingen te letten voor je newborn.

Kerst vieren met jullie newborn

Hoera! December is voor jullie extra feestelijk dit jaar. Jullie mooiste cadeau lag niet onder de boom maar is jullie kleintje. Pakken jullie groots uit met kerst en gaan jullie veel mensen zien? Dan is het goed om op deze dingen te letten (ook nuttig voor het bezoek om te weten).

Hygiëne in de buurt van een pasgeboren baby

Natuurlijk geldt dit niet alleen met Kerstmis, ook als je op andere momenten op bezoek gaat bij een newborn is het goed om hier rekening mee te houden.

1. Was je handen

Om te beginnen, is het goed om je handen te wassen. De winter is bij uitstek het seizoen van verkoudheid en griepjes. Het immuunsysteem van een pasgeboren baby is nog erg zwak en als ze net zijn geboren hebben ze ook nog geen vaccinaties gehad.

Als je langsgaat bij iemand die net is bevallen van een kleintje is het (ook voor de new mom) een goed idee om je handen van te voren even te wassen. Ben je verkouden? Stel je bezoek dan uit tot je weer beter bent (ook als je bijvoorbeeld een koortslip hebt).

2. Geen kusjes geven

Dit geldt natuurlijk niet voor de ouders, maar wel voor visite. Het is een heel makkelijke manier om een verkoudheid of iets anders op die manier door te geven aan de baby. Voel je in ieder geval niet persoonlijk aangevallen door zoiets, het is echt in het belang van de kleine uk.

3. Slaapschema gaat boven alles

Respecteer dat het slaap -en voedingsschema van de baby boven alles gaat. Hoe leuk het ook is om de baby te zien, de baby slaapt enorm veel. Voor de ouders van de baby, en de baby zelf natuurlijk, is het heel belangrijk dat ze dit schema kunnen aanhouden. Vraag dan ook zéker niet of ‘het voor deze ene keer’ wel kan.

4. Geef mama en de newborn de ruimte

Hoewel misschien niet iedereen er behoefte aan heeft, zijn er absoluut moeders van pasgeboren baby’s die behoefte hebben aan ruimte. Letterlijke ruimte. Als ze haar baby wil voeden ga dan niet pal naast haar zitten. Daar kan iemand totaal geen behoefte aan hebben op dat moment.

Ook als ze zich even terugtrekt (met of zonder baby) is het goed om haar daar de ruimte voor te geven.

5. Houd opmerkingen voor je

Hoe goed bedoeld het ook is, niet iedereen zit te wachten op opmerkingen. Het kunnen fijne tips zijn, maar de new mom is zelf nog alles aan het ontdekken en je wilt haar in ieder geval niet het gevoel geven dat ze dingen verkeerd doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Reageer op artikel:
5 belangrijke (hygiëne)regels als je op visite gaat bij een newborn baby
Sluiten