Gina Koninkx
Gina Koninkx Newborn 23 mrt 2021

Je partner alleen laten met jullie newborn: 3 tips als je dat echt heel spannend vindt

Negen maanden lang heb jij je kleintje in je buik gedragen en kunnen beschermen tegen alles in het leven. Het enige wat jij hoefde te doen was goed voor jezelf en de baby zorgen. Gelukkig heb je na de geboorte ook de hulp van je partner erbij gekregen. Maar wat als je het eigenlijk best wel eng vindt als je partner alleen is met jullie newborn?

Ten eerste willen we je zeggen dat je je niet hoeft te schamen voor dit gevoel en dat je echt niet de enige bent. Net als een moederdier haar jongen wilt beschermen, doe jij dat ook voor jouw newborn. Instinctief voel je precies aan wat je kleintje nodig heeft.

Zorgen voor een newborn

Hoewel het bij de één veel meer op gevoel gaat dan bij de ander, zijn er ook partners die het heel spannend vinden om voor een pasgeboren baby te zorgen. Logisch. Alleen soms kan dat er ook voor zorgen dat jíj het daardoor ook spannend vindt als je partner voor het eerst alleen zorgt voor jullie newborn.

Er zijn een aantal dingen die zowel jij als je partner kunnen doen om die angst bij jullie beiden weg te nemen.

1. De voorbereiding

In dit geval geldt zeker: goede voorbereiding is het halve werk. Zonder mannen en vrouwen in hokjes te plaatsen, zijn het over het algemeen vaak de mannen die het moeilijk vinden een baby vast te houden als dat voor het eerst is.

Het is echt wel handig om van te voren de nodige boeken te lezen. Geloof ons, je kunt tegenwoordig hilarische papa-boeken vinden zoals ‘Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’. Ook kun je hem laten wennen door jullie neefje, nichtje of baby van vrienden al vaker vast te laten houden.

2. Goede kraamhulp

Een goede kraamhulp in huis nemen is ook belangrijk. Zij helpt niet alleen jou, maar ook je partner. Zo kan ze je lief leren om jullie baby in bad te doen (zonder jou hulp) en (fles)voeding geven maar ook hoe je een baby het best kunt vasthouden als hij last heeft van buikkrampjes.

3. Voor jou geldt: loslaten

Hoe moeilijk het ook voor je is, voor jou geldt echt dat je moet loslaten. Je moet je partner de ruimte gunnen om dingen te leren (en ja er zal heus wel eens wat fout gaan, maar dat gebeurt net zo vaak bij jou).

Houd in je achterhoofd dat je partner net zoveel van jullie baby houdt als jij en dat jullie beiden dingen moeten leren. Geef je lief daarom voldoende de tijd om alleen te zijn met je baby. Wedden dat hij of zij zich binnen een paar dagen ontpopt tot superouder!

LEES OOK: Wanneer mag een newborn baby eigenlijk voor het eerst naar buiten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je partner alleen laten met jullie newborn: 3 tips als je dat echt heel spannend vindt
Sluiten