Redactie
Redactie Peuter 7 jun 2018

Niet luisteren: 5 situaties én oplossingen

'Trek je schoenen aan, want we gaan!’. Natuurlijk antwoord je puberende peuter ‘nee’. Behoorlijk frustrerend als je op een verjaardag bent of je kind van het kinderdagverblijf haalt. Wat doe je in zo’n geval? Wij zetten 5 herkenbare situaties én oplossingen voor je op een rij!

Situatie 1: ‘Ik wil geen jas aan’

Protesteert je kind als jullie op pad moeten? Leg je kind vooraf duidelijk uit wanneer je weg moet, dus bijvoorbeeld nadat de boterham op is. Zo kan hij zich voorbereiden. Zeg niet: ‘Zullen we gaan?’ Want dat is een gegarandeerde nee. Pak zijn jas en geef hem een keuze: ‘Wil je eerst je jas of je schoenen aan?’. Toch een driftbui? Verhef niet je stem, daarmee bereik je het tegenovergestelde. Vertel hem dat je hem begrijpt. ‘Ik snap dat je langer wilt blijven, maar we moeten echt boodschappen doen. Zullen we daarna weer verder spelen?’.

Situatie 2: Nergens van afblijven

Zit je peuter overal aan? Voortdurend ‘nee’ zeggen kost veel energie en verliest zijn effect. Door je huis kidsproof te maken, beperk je al veel situaties waarin je ‘nee’ moet zeggen. Zit je kind aan spullen waar hij niet aan mag komen? Verplaats hem dan naar een ruimte waar hij wel aan dingen mag komen. Als je op visite gaat, kun je vooraf vragen of zij speelgoed hebben waar je kind mee mag spelen. Ander speelgoed is altijd interessant! Of je neemt zelf een tas mee met voor hem minder bekend speelgoed. Bekijk hier 6 alternatieven voor 'nee' zeggen »

Situatie 3: Zeuren op een snoepje

Zeurt je kind om een snoepje? Negeren is bij zeurgedrag vaak effectief. Als je ‘nee’ hebt gezegd, kun je je kind daarna negeren. Het is best een uitdaging om het vol te houden, maar je zult merken dat de lol voor hem er snel van af is. Houd vooral in je achterhoofd dat je kind er uiteindelijk profijt van heeft als jij niet zwicht.

Situatie 4: Niet in de kinderstoel willen

Is het etenstijd en weigert je kind in de kinderstoel te zitten? Kondig etenstijd tijdig aan, zodat je kind weet dat jullie zo gaan eten. Betrek hem bij het koken en laat hem helpen bij het dekken van de tafel. Zo voelt hij zich belangrijk en zal hij zich minder snel verzetten. Blijft hij protesteren? Misschien is hij wel toe aan een grote stoel. Is hij daar nog te klein voor? Probeer dan een alternatief uit, zoals een stoelverhoger of een klein tafeltje en stoeltje naast jullie eigen tafel. 

Situatie 5: ‘Die is van mij’

Pakt je peuter vaak speelgoed af van een ander? Je kind is niet de enige die niet wil delen. Op deze leeftijd is delen nog erg lastig, omdat zijn inlevingsvermogen nog ontbreekt. Als je kind een bal afpakt, zeg dan: ‘Sem speelt nu even met de bal, jij kunt met de tractor spelen’. Geef je kind een compliment als hij lief aan het spelen is met een vriendje. Stimuleer het delen door regelmatig vriendjes uit te nodigen en samen met je kind te spelen. Bekijk hier nog meer tips om je kind te leren delen »

Reageer op artikel:
Niet luisteren: 5 situaties én oplossingen
Sluiten