Redactie
Redactie Peuter 12 jul 2018

Niet slapen, niet eten…

Het niet willen slapen en niet willen eten behoren tot de meest voorkomende problemen bij kleine kinderen. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Vermoeidheid

Kleine kinderen zijn constant in beweging. Ze lijken onvermoeibaar. Natuurlijk zijn ze dit niet en hebben ze veel rust nodig. Tot een jaar of drie is een middagslaapje nog nodig. Als je kleintje niet genoeg slaap krijgt, gaat hij misschien drammen en zal hij minder goed naar je luisteren. Als je een peuter vraag of hij moe is en naar bed wil, luidt het antwoord zoals op de meeste vragen: ‘nee!’. Het is aan jou om de signalen van vermoeidheid te herkennen. Signalen zijn kringen onder de ogen, een wit neusje en rode wangen, vaker struikelen en vallen, alsmaar iets nieuws beginnen en niets afmaken, prikkelbaar zijn of lusteloos, huilen of erg druk en onrustig zijn.

Naar-bed-ritueel

Jonge kinderen krijgen veel prikkels gedurende de dag. Het is dan ook moeilijk om deze los te laten als ze naar bed gaan. Vooral hele actieve kinderen hebben daar moeite mee. Daarom is het belangrijk om de activiteit aan het eind van de dag langzaam af te bouwen. Dus geen wilde spelletjes spelen voor het naar bed gaan, maar wel een puzzel leggen, in bad gaan of samen een boekje lezen. Een vast naar-bed-ritueel invoeren heeft als voordeel dat het kind weet waar het aan toe is en zich alvast kan voorbereiden op het feit dat hij over een half uurtje in bed ligt.

Genoeg is genoeg

Veel kinderen genieten van het naar-bed-ritueel. Op dat moment heeft je kind je voor zichzelf alleen en krijgt hij alle aandacht. Veel kinderen zullen dan ook proberen dit ritueel te rekken door te vragen naar nog een verhaaltje, nog een knuffel, nog wat drinken, nog … Geef hier niet aan toe en houd je vast aan het ritueel. Als je toegeeft, wordt zijn gedrag beloond en voor je het weet komt er geen eind meer aan het naar-bed-ritueel.

Niet eten

Peuters groeien minder snel dan baby’s en het is dan ook logisch dat ze minder eetlust hebben. Bovendien zijn de meeste peuters erg beweeglijk en kost het hen veel moeite om lang aan tafel te blijven zitten. Je kind onder druk zetten om toch te eten, is geen aanbeveling waard. Je kind moet de signalen leren kennen van honger en verzadiging en zeker niet eten om aardig gevonden te worden of negatieve gevoelens weg te eten. Ook is het beter om je kind niet overmatig te prijzen als het veel eet en het te straffen als het weinig of niets eet. Wel kun je je kind prijzen omdat het zo netjes eet of omdat het nog even aan tafel blijft zitten.

Let op: Als je als ouder eten heel belangrijk vindt en je je snel zorgen maakt als je kindje niet eet, heeft je kind snel in de gaten dat dit dé manier is om alle aandacht te krijgen die het maar wenst. 

Machtsstrijd

Niet eten is niet alleen een goede manier om aandacht te krijgen. Het werkt ook uitstekend als je wilt laten zien wie de baas is. Zo kan er een flinke machtsstrijd ontstaan tussen je peuter en jou. Een strijd die de peuter meestal wint. Veel eetproblemen kunnen voorkomen worden door niet al te veel aandacht te besteden aan het wel of niet eten. Neem als een kind niet eet na vijf minuten zijn bord weg zonder verder commentaar. Geef hem tot de volgende maaltijd niets anders te eten. Na één of twee maaltijden over te slaan, beginnen de meeste kinderen vanzelf te eten.

Mama en zo tip! Meer weten over de peuterpuberteit en tips nodig? Lees hier 'Gouden tips: peuterpuberteit'.

Reageer op artikel:
Niet slapen, niet eten…
Sluiten