Niet-vorderende ontsluiting: wat is het en wanneer wordt er actie ondernomen?

Gemiddeld ontstaat er tijdens de bevalling 1 centimeter ontsluiting per uur. In sommige gevallen verloopt dit niet echter niet zo voorspoedig. Er is dan sprake van niet-vorderende ontsluiting.

Zodra de bevalling begint werken we allemaal naar de beruchte tien centimeter ontsluiting toe. Ontsluiting is de opening van de baarmoedermond, waarna de baby via het geboortekanaal ter wereld kan komen.

Hoe werkt ontsluiting?

Je baarmoedermond is te vergelijken met het tuutje van een ballon. Het tuutje moet eerst zacht (verweking) en kleiner worden (verstrijking). Vervolgens moet het tuutje open gaan staan, dit heet ontsluiting. De opening moet tien centimeter zijn om je kindje geboren te laten worden. Weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ontsluit, maar soms gaat het proces van ontsluiting niet vlot genoeg. Dit wordt niet-vorderende ontsluiting genoemd.

Als de ontsluiting niet vlot genoeg vordert

Het startpunt van de bevalling kan op verschillende manieren ingeluid worden, bijvoorbeeld door het breken van de vliezen, het beginnen van de weeën of omdat je wordt ingeleid. Om na het startpunt de ontsluiting te laten vorderen zijn weeën nodig. Om na te gaan of de ontsluiting vlot genoeg gaat, wordt onderscheid gemaakt tussen de latente en de actieve fase. Tot drie centimeter zit je in de latente fase, vanaf drie centimeter ontsluiting in de actieve fase.

Latente of actieve fase

Wanneer je in de latente fase zit en regelmatige weeën hebt, hanteert de World Health Organization (WHO) acht uur als criterium voor de diagnose ‘verlengde latente fase’. Wanneer je in de actieve fase regelmatige weeën hebt, overschrijd je de waarschuwingslijn als de ontsluiting minder dan één centimeter per uur vordert. In dat geval is er sprake van een ‘trage ontsluiting’. Uiterlijk vier uur na het overschrijden van de waarschuwingslijn is er sprake van ‘niet-vorderende ontsluiting’ en word je verwezen naar een specialist voor eventuele medische ondersteuning of ingrijpen.

Wanneer wordt er actie ondernomen

Tijdens je bevalling zal niet alleen de vordering van de ontsluiting, maar ook jouw parameters, je weeën en het hartje van je baby nauwlettend in de gaten worden gehouden. Zodra één van deze punten de verloskundige zorgen baart, kun je doorverwezen worden naar het ziekenhuis. In het geval van een trage of niet-vorderende ontsluiting, zal in het ziekenhuis in overleg met jou actie ondernomen worden. Je kunt medicatie krijgen om de weeën regelmatiger en/of krachtiger te maken. In sommige gevallen kan een keizersnede nodig zijn. Het besluit tot actie heeft altijd hetzelfde doel voor ogen: de gezondheid van moeder en baby.

Meer lezen?
Zo begint je bevalling
Het herstel van je vagina na de bevalling

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Niet-vorderende ontsluiting: wat is het en wanneer wordt er actie ondernomen?
Sluiten