Leanne Hansma
Leanne Hansma Gezin 24 sep 2018

Waarom we als ouder heel blij zijn met de nieuwe iOS 12-update van Apple

We schreven al eerder over schermtijd en kinderen. Want wist je bijvoorbeeld dat telefoons en tablets bij veel kinderen slaapproblemen opleveren. Daarom zijn wij heel blij met één van de nieuwe functies in iOS 12: schermtijd.

Met Schermtijd kan jij bepalen hoeveel tijd je kleintje besteed aan zijn of haar iPhone of iPad. Daarmee kun je ze ‘beschermen’ tegen overmatig gebruik, verleidingen, gekke YouTube-filmpjes en noem maar op. Daarnaast geeft het ook nog eens inzicht in het telefoongebruik van je digitale spruit.

Hoe werkt schermtijd van iOS 12?

De nieuwe functie is een aanvulling op het – waarschijnlijk al bij je bekende – ‘Ouderlijk toezicht’ van Apple. Schermtijd is erg handig wanneer je kinderen hebt die veel op hun mobiele telefoon of iPad zitten. Het geeft namelijk een goed beeld van hoe je kind zijn iPhone of iPad gebruikt en je kunt als ouder limieten instellen voor apps en categorieën.

Je kunt bepalen op welke tijdstippen of hoe lang een app door je kind gebruikt kan worden. Het fijne aan de functie schermtijd is dat het ook werkt met ‘Delen met je gezin’. Daardoor kun je vanaf je eigen toestel downtime of limieten instellen voor je kind.

Je vindt schermtijd bij de standaard instellingen en het kan gebruikt worden met alle toestellen waar iOS 12 op draait.

Inzicht

Je kunt inzicht krijgen in het smartphonegebruik van je kind door te kijken naar de statistieken en activiteiten. Elke week krijg je van schermtijd een overzicht en je kunt tot 7 dagen terugkijken. Hier kun je zien hoe lang je kids een toestel, apps en categorieën gebruiken én op welke tijden van de dag dit gebeurt. Ook kun je zien hoe vaak ze het toestel pakken en hoeveel tijd er tussen het oppakken zit. Verder krijg je inzicht in de notificaties en welke apps je kind het meest gebruikt.

Doordat schermtijd met ‘Delen met gezin’ werkt kun je ook inzicht krijgen wanneer je kind een eigen iPhone of iPad heeft. Het is een goede controle om te zien of je kind verantwoord met zijn digitale activiteiten omgaat.

Aan de hand van deze inzichten kun je zien op welke apps je misschien een limiet moet instellen of wanneer je downtime aanzet.

Applimiet instellen

Een limiet instellen voor apps en categorieën kun je doen wanneer je vindt dat je kind bijvoorbeeld te lang op een bepaalde app zit. Door het instellen van een limiet bepaal je zelf hoeveel uur je kleintje er gebruik van kan maken. Dit limiet kun je per app en per categorie instellen, waardoor je bijvoorbeeld ook een limiet kunt stellen voor alle social media apps. Het is mogelijk om dit per dag aan te passen.

Wanneer je kind (bijna) aan het limiet zit krijgt hij of zij een pop-up melding in het scherm. Als je kind verder wil moet het een code invullen, maar als ze die code niet weten, kan het dus niet verder.

Downtime

Met deze functie kun je instellen vanaf welk tijdstip van de dag je kids bepaalde apps wel of niet kunnen gebruiken. Je kunt het bijvoorbeeld aanzetten rond bedtijd tot en met de volgende ochtend, of tijdens het avondeten. Alle apps kun je uitschakelen, maar je kunt ook essentiële apps (bijvoorbeeld de wekker) instellen als ‘Altijd toegestaan’. De apps die altijd toegestaan zijn blijven beschikbaar.

Altijd toegestaan

Altijd toegestaan kun je gebruiken om de apps te selecteren die je kind wel mag gebruiken, ook als hij of zij over het limiet zit of wanneer ‘Downtime’ ingeschakeld is. Je wilt bijvoorbeeld dat je kind lekker kan  slapen en de volgende dag weer wakker wordt van de wekker. Je kunt dan de App ‘wekker’ gewoon toestaan.

Regel content en privacy

Deze functie ken je misschien al wel van iOS 11. Bij iOS 12 is de functie alleen verplaatst naar schermtijd. Met Content en Privacy Restrictions kun je een wachtwoord of code aanmaken, beperkingen instellen voor bepaalde content en blokkeer je bepaalde functies. Denk hierbij aan films, aankopen in apps, locatie voorzieningen en zorg je ervoor dat je kind geen instellingen kan wijzigen zonder de toegangscode.

Tip: gebruik iCloud. Schermtijd wordt dan automatisch doorgevoerd op alle devices, waardoor je kids niet verder kunnen gaan op een ander toestel.

iOS 12 is vanaf 17 september 2018 te downloaden.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom we als ouder heel blij zijn met de nieuwe iOS 12-update van Apple
Sluiten