Redactie
Redactie Peuter 13 mei 2020

Tijd voor nieuwe kinderschoenen voor je uk? 5 tips zodat jullie zeker slagen!

Nu de coronamaatregelen langzaamaan worden versoepeld, kunnen we ook weer naar buiten voor ons ‘achterstallig onderhoud’. De halfjaarlijkse controle bij de tandarts, een goede knipbeurt voor de lange lokken van je zoon en een nieuw paar kinderschoenen. Grote kans namelijk dat de schoenen van je kind inmiddels te klein zijn geworden.

Als je met je kind op pad gaat om kinderschoenen te kopen, is een goede passessie heel belangrijk. Je wilt natuurlijk niet achteraf met te kleine of oncomfortabele kinderschoenen zitten.

Vijf handige tips wanneer je met je grut kinderschoenen gaat kopen

Maak gelijk een screenshot, altijd handig om bij je te hebben wanneer je in de schoenenwinkel bent. Want schoenen passen en kopen vinden de meeste kids geen pretje…

1. Pas ’s ochtends geen schoenen

Misschien lijkt het verleidelijk, want dan ‘heb je het maar gehad’. Maar net als jouw voeten, zetten ook die van je kindje op gedurende de dag. Je kunt dus beter later op de dag gaan, zodat je niet per ongeluk een te kleine schoen koopt.

2. Doe de ‘duimtest’

Als je kind een schoen aan heeft, doe dan de duimtest om te zien of je kind genoeg ruimte in zijn schoen heeft. Druk met je duim ter hoogte van de grote teen terwijl je kind rechtop staat. Je duim moet passen tussen het uiterste topje van de grote teen en de rand van de schoen.

Tip!

Veel kinderen schuiven hun voet (per ongeluk) naar voren tijdens het passen van schoenen. Als je met de duim aan de voorkant voelt probeer dan gelijk aan de achterkant te voelen door een vinger tussen de hiel en de schoen te duwen.

3. Dure kinderschoenen zijn niet per se beter

Het is vaak zo dat duurdere schoenen van betere kwaliteit zijn, maar dit betekent niet dat ze beter zitten. In plaats van automatisch voor een hip merk te kiezen, kun je beter kijken of de schoenen goed passen qua breedte, hoogte, maat en pasvorm.

4. Wat past bij jouw kind?

Heeft jouw kind een hoge wreef of juist brede of smalle voeten? Ga dan voor veter of klittenband, zodat je zelf bepaalt hoe strak de schoenen zitten. Doet je kind graag alles ‘zelluf’? Dan is klittenband een betere optie, want daar kan hij zelf bij helpen. Let op: een goed passende schoen is bij de enkel hoog genoeg, knelt niet en ondersteunt je kind tijdens het lopen. Kies voor een soepele zool, zodat hij vrij kan bewegen. En het belangrijkste: zorg dat je kind hem lekker vindt zitten, hij moet er tenslotte op lopen.

5. Laat je kind de kinderschoenen écht passen

Het klinkt zo simpel, maar schoenen passen met je kind kan behoorlijk vermoeiend zijn. Daardoor wordt het passen soms overgeslagen of afgeraffeld. Zorg dat je kind staat als hij de kinderschoenen past en een rondje erop loopt. Ook als je zijn maat al denkt te kennen, want kindervoetjes groeien enorm hard. Zo kun je goed de breedte en hoogte van de schoen checken.

Tip!

Wil je controleren of de schoenen van je kind nog passen? Haal dan (als het lukt) de binnenzool uit de schoen en zet de voet van je kind erop. De tenen mogen niet bij of over de rand van het zooltje komen. Zit er geen (uitneembare) binnenzool in de schoen? Zet het voetje van je kind dan op een vel papier en trek met een potlood de voet om. Knip de omtrek uit en leg deze in de schoen om te kijken of dit past.

Gezien de maatregelen omtrent COVID-19 is het van belang dat je rekening houdt met de adviezen van het RIVM en de anderhalve meter afstand die de komende maanden zal gelden.

Meer handige tips lezen?

Reageer op artikel:
Tijd voor nieuwe kinderschoenen voor je uk? 5 tips zodat jullie zeker slagen!
Sluiten