Zo veel foto’s van je kind vind je op internet wanneer hij 5 is…

Zo veel foto’s van je kind vind je op internet wanneer hij 5 is…

Oh, dat eerste lachje... Dat móet met de wereld gedeeld worden. Evenals baby's eerste kruipmomentje, eerste stapjes en eerste tandje. Maar sta jij er weleens bij stil hoeveel informatie er over je kind te vinden is op internet voordat hij z'n drie kaarsjes op z'n verjaardagstaart heeft uitgeblazen? Bijna 80 procent van de kinderen is namelijk al online te vinden op hun tweede! 

Tegen de tijd dat je kind z'n vijfde verjaardag viert kan hij waarschijnijk zo'n 1.500 foto's van zichzelf op internet vinden. Oeps...

Delen maar

Parent Zone - een organisatie die ouders bewust maakt van digitale mogelijkheden en hoe hiermee om te gaan - deed samen met internetbedrijf Nominet onderzoek naar 'sharenting'. Wat? Nou, ouders die foto's van hun kinderen delen op social media. En dat doet zo'n veertig procent van de ondervraagde ouders met flinke regelmaat: minstens één keer per maand. 32 procent van de ouders upload zelfs elf tot twintig foto's van hun kind per maand. 

Je kind op internet

Vaak staan we er niet bij stil wat ons kind hier zelf van zou vinden; 28 procent van de ouders geeft aan hier nog nooit over nagedacht te hebben. Wel claimt 33 procent dat zij verwachten dat anderen hen altijd om toestemming vragen, voordat er foto's van hun kind op social media worden geslingerd. 29 procent van de ouders geeft aan er nooit gedacht te hebben om hun privacy-instellingen aan te passen, zodat de foto's niet openbaar beschikbaar zijn. 

Zorgen over sharenting

De zorgen over sharenting zijn niet nieuw. Zo heb ook jij vast weleens een waarschuwing voorbij zien komen omtrent het uploaden van info over je kinderen op internet. Zo zijn er in Europa regelmatig politieke discussies over ‘the right to erasure’, oftewel: het recht om te wissen. Hiermee zouden kinderen als ze ouder worden kunnen eisen dat social platforms en websites foto's en info die ouders geplaatst hebben te verwijderen.  

Nog een keerzijde

Naast privacy op latere leeftijd heeft sharenting nog een keerzijde. Via foto's is namelijk vaak makkelijk te achterhalen waar een kind woont, naar school gaat, in welke speeltuin hij graag speelt, etc. Gegevens waarvan je hoop dat ze nooit in handen van de verkeerde personenen komen.

Privacy van je kind beschermen

Maar gelukkig zijn niet alle ouders fanatieke sharenting-deelnemers, 56 procent geeft aan bewust geen foto's van hun kroost online te zetten, om zo de privacy van hun kinderen te beschermen. 

Bron: Parent Zone

Geschreven door: Redactie

Maak je keuze

Nederlands Vlaams ×

Welkom Vlaamse mama's!

Mamaenzo.nl heeft vanaf nu ook een Vlaams zusje.

Neem een kijkje op mamaenzo.be

Nee, bedankt. Ik blijf op mamaenzo.nl