Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Baby 11 feb 2020

Obstipatie bij kinderen: door artsen goedgekeurde manieren om het te verlichten

Wie kent het niet: meerdere volle luiers per dag en poep op plekken waar je het liever niet hebt. Zoals op jezelf. Maar het feit dat baby’s en jonge kinderen zo regelmatig en veel poepen, is zeker geen vanzelfsprekendheid. Obstipatie bij kinderen komt vaker voor dan je denkt.

Wat kan je als ouder doen aan obstipatie? Wanneer loopt je kind het meeste risico op een verstopping? Wij geven je meer informatie in dit artikel.

Wist je bijvoorbeeld dat obstipatie bij kinderen het meest voorkomt zodra de kleintjes overstappen op vast voedsel, wanneer we onze kinderen zindelijk proberen te krijgen en zodra je kind naar school gaat?

Identificeer de obstipatie

Er zijn verschillende manieren op obstipatie bij kinderen vast te stellen. Je merkt dat je kind zich niet lekker voelt, er heel lang over doet om te poepen en hier pijn bij ervaart. Ook ligt obstipatie voor de hand als je kind drie keer per week of minder poept, of als je harde, droge poep aantreft in het toilet of luier.
Merk je als ouder dat je kind naast bovenstaande symptomen ook soms moet overgeven, koorts heeft of bloed in de ontlasting heeft, is het advies om direct een arts te raadplegen.

Of je kind te maken gaat krijgen met obstipatie, hangt ook voor een groot deel af van genen. Maar ook dieet en psychologische factoren kunnen aanleiding zijn tot verstopping.

Kijk naar het dieet van je kind

Over het algemeen dient obstipatie bij kinderen zich vaker aan zodra je kleintje vast voedsel gaat eten. Triggers zijn voedingsmiddelen die bestaan uit veel zetmeel en zuivelproducten. Ook bewerkt voedsel kan zorgen voor verstopping. Maar ook ‘gezond’ eten zoals bananen, appels en zoete aardappel kunnen leiden tot verstopping.

Artsen adviseren ouders om de obstipatie-triggers niet helemaal te vermijden, maar om voedsel zo veel mogelijk te mixen, en te variëren. Voedingsmiddelen die veel vezels bevatten, zijn:

 • Fruitsoorten met een P, zoals pruimen, perziken, peren, papaya en.. ananas (in het Engels: pineapple)
 • Avocado
 • Bessen
 • Linzen
 • Lijnzaad (alleen als je kind ouder dan 8 maanden is)
 • Spruitjes en broccoli
 • Pruimensap

Daarnaast het belangrijk dat je kind meer dan genoeg drinkt. Veel volwassenen zijn zelf bewust over de inname van water gedurende de hele dag, maar zitten hier vaak minder scherp op bij kinderen. Leer je kind dus al op vroege leeftijd aan dat het goed drinkt!

Psychologische triggers

Zodra je kind zindelijk moet worden, of voor het eerst naar school gaat, kan dit leiden tot stress. In beide gevallen wordt er iets verwacht van je kind, waardoor hij of zij druk en stress kan ervaren. Kinderen zijn in stressvolle situaties sneller geneigd om hun ontlasting in te houden, wat kan leiden tot obstipatie. Probeer je kind zindelijk te maken vanuit een positieve mindset en door beloning, niet door afstraffing.
Kinderen hebben daarnaast een duidelijke hang naar routine, dus ook in de voorbereiding voor het zindelijk worden of naar school gaan, is het belangrijk dat kinderen een zekere regelmaat kunnen ontwikkelen.

In alle gevallen is het belangrijk dat je als ouder het gedrag van je kind goed monitort in tijden van grote veranderingen. Komt je kind meer gestresst of angstig over dan normaal? Dan is dat vaak een teken dat je kind ook fysiek met ongemakken te maken kan krijgen.

Alternatieve remedies

Om obstipatie bij kinderen tegen te gaan, zou je de volgende handelingen kunnen proberen om de pijn wat te verlichten:

 • Beweeg de benen van je baby in een fietsbeweging, of moedig oudere kinderen aan om meer te bewegen
 • Door de temperatuur van je baby rectaal te nemen, kan je proberen hard geworden ontlasting los te ‘roeren’
 • Geef je kind een warm bad
 • Oudere kinderen kunnen warm water met citroen drinken, bij voorkeur aan het begin van de dag
 • Meer voeding die probiotica bevat, zoals yoghurt

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Obstipatie bij kinderen: door artsen goedgekeurde manieren om het te verlichten
Sluiten