Redactie
Redactie Gezondheid 6 jun 2018

Oma weet raad!

Vroeger was alles beter… Dat willen we nu ook weer niet zeggen, maar van oma kunnen we nog veel leren. Levenslessen en praktische huishoudelijke tips. Mama en Zo heeft er een aantal op een rijtje gezet!

Misselijkheid

Earl grey thee of gember helpt vaak bij misselijkheid. Ook thee gezet van – gedroogde- basilicum zou helpen, evenals rode bessensap. Cola drinken – en vooral het boeren erna – kan wat verlichting geven. Drink liever geen Cola light, de aspartaam die daar in zit werkt – in grote hoeveelheden- vruchtafdrijvend.

Tips en aanvulling zijn meer dan welkom!

Stuwing

Als je last hebt van stuwingen, leg dan een gekreukt blad van een witte kool op je borsten. Extra verzachtend werkt het, wanneer je ze eerst nog even in de koelkast legt.

Berg

Smeer het hoofdje van je kind ’s avond in met een laagje babyolie. Verwijder de volgende ochtend voorzichtig de schilfers. Herhaal dit een paar dagen.
Een andere tip is om het hoofdje twee keer per dag in te smeren met berkenwater en de haartjes één keer per dag met een hele fijne kam uit te kammen.

Krampjes

Rooibos- of venkelthee zou goed werken tegen buikkramp, zowel bij volwassenen als bij baby’s. Bij de allerkleinste kun je bijvoorbeeld de flesvoeding of pap aanmaken met een klein beetje rooibos- of venkelthee.

Flesjes

Vieze babyflesjes krijg je schoon door er wat ongekookte rijst in te doen, te vullen met een klein beetje heet water en schudden maar! In plaats van rijst kun je ook een stukje keukenrol gebruiken. Een grote schep koffiedik zou ook helpen. Net als een halve tablet steradent. De laatste moet je even laten staan en goed naspoelen met heet water.

Wassen

Om je witte was weer stralend wit te krijgen voeg je in het zeepbakje van de wasmachine twee eetlepels huishoudsoda toe aan het wasmiddel. Zwarte was houdt je zwart met een scheutje azijn in plaats van wasverzachter. Let wel op: wol en zijde kunnen niet tegen soda en azijn!
Laat tegen nare luchtjes uit de wasmachine de machine een keertje op 90 graden draaien met een paar flinke handen soda, een scheut azijn of een vaatwasmachineblokje.
Doe in de droger bij elke was een grote droge badhanddoek. Dit verkort de droogtijd aanzienlijk en bespaart dus tijd, energie én geld!

Reageer op artikel:
Oma weet raad!
Sluiten