Redactie
Redactie Dreumes 20 jan 2020

Omgaan met een gevoelig kind, zonder dat het je zelf te veel energie kost

Opvoeden is al niet makkelijk en elke dag weer ben je op zoek naar oplossingen waar iedereen zich goed bij voelt. Heb je een gevoelig kindje, dat net wat meer emoties oppikt dan andere kinderen, dan moet je vaak nog een stapje extra doen.

Een gevoelig kind voelt meer, voelt emoties intenser, heeft soms last van fel licht of harde geluiden, voelt zich niet prettig in een drukke of onbekende omgeving en wordt soms gezien als verlegen, terwijl iets afwachtend vaak een betere bewoording is.

Omgaan met een gevoelig kind, kan je dus zelf ook veel energie kosten, maar deze adviezen helpen je hopelijk om er iets relaxter mee om te kunnen gaan.

Accepteer dat je kind gevoelig is

Als je weet en accepteert dat je kind gevoeliger is dan andere kids, dan scheelt dit je al een hoop frustraties. Weet dat je mini emoties sterk voelt, dat hij lang boos of verdrietig kan zijn om iets en dat hij ook emoties van anderen kan voelen en zelfs overnemen. Maar onthoud ook dat gevoelige kinderen vaak extreem medelevend en vriendelijk zijn voor anderen.

Hoe ga je om met die gevoeligheid?

Elk kind is anders, gevoelig of niet, dus kijk in eerste plaats altijd goed naar hoe je kind reageert en op welke manier je hem daarbij kan helpen. Gevoelige kinderen kunnen lang blijven hangen in hun emoties, dat kan voor jou ook veel energie kosten. Leer je kind daarom hoe hij moet vergeven en vergeten, zodat hij het kan afsluiten en weer door kan gaan. Je kindje kan het niet gebruiken als je hem zeurderig of huilerig noemt, maar vertel hem juist dat hij goed kan voelen wat hij voelt en dat hij daarna weer verder kan gaan. Benader hem positief en geef hem even de ruimte.

Help je gevoelige kind door hem een rustig plekje in huis te geven waar hij zich even alleen terug kan trekken, vaak geven ze zelf ook wel aan dat ze even rust willen. Door er een plek voor vrij te maken, kan je kind daar zelf heen gaan wanneer hij maar wilt.

Structuur, maar flexibel

Ook een gevoelig kind heeft bepaalde regels en structuur nodig, maar wees er relaxed onder. Niet te relaxed, maar kijk wat je kind nodig heeft. Om als volwassene de wijde wereld in te trekken, heeft hij namelijk wel bepaalde disciplines nodig die jij hem kan aanleren.

Moedig je kind ook vooral aan als hij doorzet of hard aan iets gewerkt heeft, dit hebben gevoelige kinderen nodig. Het resultaat is dan niet zo belangrijk, maar benadrukken dat het goed is dat ze ergens hun best voor hebben gedaan, wel. Benader je gevoelige kind liever ook op een positieve, dan negatieve manier en zoek samen naar de beste oplossing.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Reageer op artikel:
Omgaan met een gevoelig kind, zonder dat het je zelf te veel energie kost
Sluiten