Onderzoek laat zien: babygeur is uniek en magisch

Heb jij kinderen? Dan weet je waarschijnlijk wat we bedoelen met de geur van een pasgeboren baby. Die bijzondere geur is ook voor wetenschappers een intrigerend fenomeen. Japanse onderzoekers deden daarom onderzoek naar die speciale babygeur.

Dat de geur van een pasgeboren baby bijzonder is kun je als ouder vast beamen. Dat die bijzondere geur ook nog eens heel erg uniek is blijkt nu uit recent onderzoek.

Unieke babygeur

Japanse onderzoekers doken dieper in de geursamenstelling van newborn baby’s. Voor hun onderzoek bekeken ze de geuren van de hoofdjes van vijf net geboren baby’s. Daaruit bleek dat er maar liefst zevenendertig verschillende geurcomponenten waren te onderscheiden.

Bovendien ontdekten ze dat alle vijf de baby’s een andere en dus unieke geur hadden. Het verschil tussen de geuren was het grootst vlak na de geboorte, na een paar dagen was de unieke geur er nog steeds maar wel minder duidelijk te onderscheiden.

De geur helpt ouders om hun kinderen te herkennen. Volgens de onderzoekers draagt dit mogelijk ook positief bij aan de hechting tussen ouder en kind. Interessante kennis die volgens hen wellicht ingezet kan worden bij de preventie van hechtingsproblemen.

Herkennen door geur

De onderzoekers onderzochten daarnaast ook of de geur van de baby’s daadwerkelijk te onderscheiden was voor volwassenen. Zij lieten tweeënzestig mensen die niet gerelateerd waren aan de baby’s ruiken aan de (nagemaakte) geur van een newborn. Vijftien minuten later lukte het zeventig procent van de respondenten om de geur die zij eerder roken te herkennen uit vier verschillende geuren.

Volgens de onderzoekers is de kans groot dat dit slagingspercentage bij echte ouders en kinderen nog veel hoger zou liggen. Zij denken dan ook dat het een vorm is van non-verbale communicatie waarmee baby’s hun identiteit kunnen uiten. Wat een magisch fenomeen hé?

Lees ook:

Reageer op artikel:
Onderzoek laat zien: babygeur is uniek en magisch
Sluiten