Redactie
Redactie Baby 6 jun 2018

Onderzoek bewijst: zingen voor je baby is beter dan je denkt

Zing jij ook zo graag slaapliedjes voor je baby, terwijl je hem of haar heen en weer wiegt? Dan hebben wij goed nieuws! Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat dit hartstikke goed is voor jouw baby. 

Uit het onderzoek, dat is gepresenteerd bij the Cognitive Neuroscience Society, blijkt dat jouw zang niet alleen zorgt voor gezelligheid en ontspanning bij jou en je baby. De deuntjes blijken namelijk ook een positief effect te hebben op de cognitieve ontwikkeling van een kindje. 

Positiviteit en aandacht 
De positieve effecten zijn volgens de wetenschappers vooral te merken aan de houding van de baby. De liedjes zorgen ervoor dat een baby meer de aandacht erbij houdt. En dat hij of zij meer positieve emoties laat zien richting mama.  Volgens hoofdonderzoeker Laura Cirelli, van de Universiteit van Toronto, is hier een goede verklaring voor. ‘De hersenen van baby’s moeten geluiden op een begrijpelijke manier kunnen volgen om muziek te begrijpen. Muziek is een middel dat we kunnen gebruiken om mensen dichter bij elkaar te brengen. En dit begint al bij baby’s.’ 

Troosten of vermaken
De wetenschappers bestudeerden op welke manieren mama’s voor hun baby’s zingen. Hierbij werd ook gekeken naar welk doel de mama’s met het zingen wilden bereiken. Zongen ze om hun baby te troosten of om hun baby te vermaken? De mama’s zongen ‘Twinkle Twinkle Little Star’ tegen hun kindje, waarbij er afgewisseld werd met een speelse zang en een kalmerende zang. Ondertussen analyseerden de onderzoekers op welke manier de mama’s en baby reageerden.

Reactie op het liedje
Wat blijkt? Bij een kalmerende toon werden zowel de moeders als de baby’s rustiger. Maar bij een vrolijke toon, werden alleen de mama’s enthousiaster. Maar dat betekent zeker niet dat het de kindjes koud liet. De baby’s bleken juist meer op hun moeder te letten en positieve emoties te tonen. 

Bron: Motherly

Reageer op artikel:
Onderzoek bewijst: zingen voor je baby is beter dan je denkt
Sluiten