Marleen Staal
Marleen Staal Baby 17 jan 2019

Onderzoek: Baby’s die borstvoeding krijgen zijn vaker rechtshandig

Borstvoeding geven is in vele opzichten ontzettend goed voor je kleintje, maar het bepaalt ook voor een deel of jouw baby later links- of rechtshandig wordt. Ja je leest het goed. Welke hand dominant wordt, hangt niet alleen af van genen en motoriek. Ook de manier van voeding heeft invloed. 

De kans dat jouw kleine later rechtshandig wordt, is groot. Maar een kleine tien tot vijftien procent van de totale bevolking is linkshandig. Welke hand dominant wordt, wordt bepaald rond het tweede of derde levensjaar, maar pas bij zes jaar oud kun je met zekerheid zeggen welke hand je voor altijd zal gebruiken voor schrijven en andere alledaagse dingen.

Borstvoeding of flesvoeding

Erfelijkheid, maar ook de ontwikkeling in motoriek bepaalt welke hand dominant zal worden. Al komt daar nu dankzij nieuw onderzoek een extra factor bij: het feit of je borstvoeding geeft of niet.

Onderzoekers van de University of Washington ontdekten dat baby’s die flesvoeding hebben gehad een grotere kans hebben om linkshandig te worden, dan baby’s die borstvoeding hebben gehad. Deze baby’s zullen dan weer sneller rechtshandig worden op latere leeftijd.

Het onderzoek werd gedaan onder maar liefst 60.000 moeder en kind-koppels waarbij baby’s die flesvoeding kregen en borstvoeding met elkaar werden vergeleken. Hierbij kwam de connectie tussen handdominantie en de ontwikkeling van het brein duidelijk naar voren. Dr. Philippe Hujoel ontdekte bewijs dat borstvoeding mogelijk het proces optimaliseert waarbij het brein bepaalt welke hand dominant wordt.

Lukt het niet om borstvoeding te geven of wil je liever over gaan op flesvoeding? De voordelen van borstvoeding haal je ook uit andere dingen. 

Handdominatie

De uitkomsten van dit onderzoek zijn heel nuttig voor onderzoekers om te begrijpen hoe het brein zich op neurobiologisch niveau ontwikkelt. Voor kinderen met aandoeningen zoals dyslexie (niet goed kunnen lezen), dysgrafie (de beperking om goed te kunnen schrijven) of dyspraxie (het niet goed kunnen verwerken van informatie) kan het bestuderen van handdominantie en factoren die daarin een rol spelen, het verschil maken in eventuele (medische) oplossingen.

Dr. Hujoel benadrukt dat het onderzoek geen garantie biedt dat kinderen die borstvoeding krijgen ook daadwerkelijk rechtshandig zullen zijn (er zijn altijd uitzonderingen) en dat je dit als moeder dus ook niet kunt afdwingen. Maar dit kijkje in wat ons brein op vroege leeftijd al doet, is interessant voor vervolgonderzoeken.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Onderzoek: Baby’s die borstvoeding krijgen zijn vaker rechtshandig
Sluiten