Redactie
Redactie Mama 8 okt 2018

Onderzoek: een glas rode wijn zou ervoor kunnen zorgen dat je sneller zwanger raakt

Vrijdagavond. Hakken uit, Netflix en joggingbroek aan en lekker even relaxen met een glaasje wijn. Ik denk dat dit wel zo ongeveer de definitie is voor een goed begin van het weekend. En wat blijkt? Misschien ben je nog vreselijk nuttig bezig ook. Een glas rode wijn lijkt er namelijk voor te zorgen dat je sneller zwanger raakt.

Het gaat hierbij dan wel om slechts 1 glas rode wijn per week, aldus The Telegraph. Volgens onderzoekers van de universiteit van Washington hadden vrouwen die een glas wijn per week dronken een grotere voorraad eicellen dan vrouwen die andere drankjes nuttigden.

Maar wel dus alleen rode wijn

Een wit wijntje kun je helaas beter laten staan. Tijdens het bestuderen van de 135 vrouwen die meededen aan het onderzoek, kwamen de onderzoekers erachter dat witte wijn, bier en andere dranken niet hetzelfde resultaat gaven als rode wijn. De onderzoekers zijn nog niet zeker hoe het kan dat rode wijn de voorraad eicellen lijkt te stimuleren. Het zou kunnen komen door de stof resveratrol, iets wat voorkomt in o.a. druiven en noten. Resvertarol kan in staat zijn hormonale schommelingen te herstellen.

LEES OOK:  Alcohol tijdens je zwangerschap

Uit een onderzoek van 2013 bleek trouwens ook al dat vrouwen die wijn drinken sneller zwanger raakten en minder lang wachtten met ‘proberen’ dan vrouwen die andere soorten alcohol dronken. Alleen kon tijdens deze studie niet precies vastgesteld worden of de wijn er ook echt iets mee te maken had, of dat het aan andere factoren lag.

Alcohol tijdens zwangerschap

Nog een kleine kanttekening bij dit ogenschijnlijk prachtige onderzoek. Eigenlijk is het veel te kort door de bocht om conclusies te trekken uit een onderzoek met slechts 135 vrouwen. Om dus met absolute zekerheid te kunnen zeggen dat je sneller zwanger raakt van 1 glas rode wijn per week is echt meer onderzoek nodig. Daarnaast verandert dit onderzoek natuurlijk niet dat drinken tijdens de zwangerschap nog steeds een heel slecht idee is. Ook al is het per ongeluk. Het kan natuurlijk zomaar zo zijn dat jij je nog steeds aan je ‘1 glaasje rode wijn per week’-dieet houdt, en er achteraf achter komt dat je al een paar weken zwanger bent.

Dus wat is het plan? Lekker genieten van je glaasjes rode wijn. En zodra die pilstrip toch echt de prullenbak ingaat overstappen op de veiligere alcoholvrije versie. Mét een handje ongezouten noten erbij om resvertarol toe te voegen aan je dieet. Wij zeggen: proost.

Wil je zwanger worden? Er zijn nog wat dingen die je kunt doen om je lichaam voor te bereiden

Reageer op artikel:
Onderzoek: een glas rode wijn zou ervoor kunnen zorgen dat je sneller zwanger raakt
Sluiten