Rachelle Weiler
Rachelle Weiler Baby 22 okt 2020

Onderzoek: dit kan de reden zijn dat de ene baby beter slaapt dan de ander

Slaapproblemen bij baby’s komen geregeld voor, maar dit heeft niet altijd te maken met hoe jij het aanpakt als ouder.

Niets kan zo heftig zijn voor een moeder als een baby die niet slaapt. Talloze uren loop je wiegend rond, je maakt autoritjes, je draagt je kind de hele dag in een draagdoek en raadpleegt elke website die je kan vinden.

En dat terwijl baby’s van anderen prima lijken te slapen. Hoe kan dat? Jouw eigen gemoedstoestand tijdens de zwangerschap kan er iets mee te maken hebben!

De rol van geestelijk welzijn

Er is in 2018 een onderzoek gedaan door het Murdoch Children’s Research Institute, dat laat zien dat baby’s van moeders die een slechtere mentale gezondheid hadden tijdens de zwangerschap, moeilijker slapen.

De studie werd geleid door Dr. Fallon Cook. Hij geeft in zijn conclusie aan dat slaapproblemen bij 60% van de baby’s voorkomt. Dat wordt over het algemeen als normaal beschouwd. Maar bij 20% van de gevallen wordt een afwijkend slaappatroon van de baby problematisch, en kan het soms jaren aanhouden.

Voor dit onderzoek vonden onderzoekers het moeilijk om vooraf in te schatten of een baby na geboorte problemen zou hebben met het slaapritme. Daarnaast zijn veel ouders met een slecht slapende baby bang dat ze het aanleren van een slaappatroon verkeerd aanpakken. Deze studie laat zien dat de fysieke en geestelijke staat van de moeder tijdens de zwangerschap hier misschien meer op van invloed kan zijn dan de opvoedstijl.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 1460 vrouwen mee. Zij werden onderzocht en geïnterviewd op 15 weken zwangerschap, en na geboorte nogmaals op 3, 6, 9 en 12 maanden oud.

Baby’s die in het eerste jaar veel moeite hadden met slapen, hadden vaker moeders die tijdens hun zwangerschap blootgesteld waren aan veel stress, angst, geweld en depressie. De opvoedstijl van de baby leek hier secundair aan te zijn.

Het onderzoek geeft nog maar weer eens aan hoe belangrijk de geestelijke gesteldheid is van de moeder tijdens de zwangerschap. Stress en angst kunnen een baby dus al sterk beïnvloeden voordat het überhaupt geboren is!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Onderzoek: dit kan de reden zijn dat de ene baby beter slaapt dan de ander
Sluiten