Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Baby 17 jan 2021

Onderzoek: waarom kunnen baby’s soms zo indringend staren?

Heb je je ook wel eens afgevraagd waarom je kind iedereen uitdaagt voor een heftig staarwedstrijdje? Er is bijna geen ontkomen aan! Er zijn meerdere onderzoekers die zich jarenlang hebben verdiept in de intense blikken van baby’s. En dit zijn de uitkomsten!

Uit de onderzoeken blijkt dat een baby belangrijke informatie uit de gezichtsuitdrukkingen van anderen kan halen. En dit draagt allemaal bij aan de ontwikkeling van het kind…

Dit is de wetenschap achter starende baby’s

Het is een feit dat baby’s van nature gefocust zijn op gezichten.

Leren om te communiceren

Klinisch psycholoog Talley legt uit dat je een baby kan vergelijken met een wetenschapper die gefascineerd is door hetgeen dat hij of zij onderzoekt. Hoe langer ze iets bestuderen, hoe meer kennis ze opdoen.

Een starend kind leert allerlei communicatieve vaardigheden kennen. En deze informatie kan hij of zij uiteindelijk gebruiken om te communiceren met de mensen en de wereld om zich heen…

Leren om gevaren te herkennen

Kleine kinderen staren bovendien naar gezichten om het onderscheid te maken tussen zijn of haar ouders en vreemdelingen. Dit is een vaardigheid die hen kan helpen bij het vermijden van gevaarlijke situaties.

‘Als een kind begint met kruipen, zal hij of zij niet verder kruipen als de moeder een angstige of alarmerende gezichtsuitdrukking heeft,’ vertelt psycholoog Talley.

Op zoek naar ouderlijk advies

De meeste baby’s staren ook naar de ouders of verzorgers, omdat ze op zoek zijn naar advies. Ze vragen op deze manier eigenlijk om toestemming op de omgeving te ontdekken. Dit blijkt uit verschillende gedragsonderzoeken.

Als kinderen bijvoorbeeld leren kruipen of lopen, staren ze vaak naar het gezicht van de vader of moeder. Ze wachten namelijk op de goedkeuring van één van hen om een nieuw terrein te ontdekken.

Staren naar (aantrekkelijke) vreemden

Klinisch psycholoog Talley vertelt dat kinderen verschillende emoties leren herkennen door de gezichten van vreemdelingen. Het staren vormt eigenlijk de basis voor het contact leggen met anderen.

Word je in het openbaar regelmatig aangestaard door een baby? Dit betekent waarschijnlijk dat je gewoon een mega aantrekkelijke verschijning bent! Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 4 maanden oud en volwassenen dezelfde voorkeuren hebben als het om het uiterlijk gaat.

Lees ook:

Why Do Babies Stare At Me?

Reageer op artikel:
Onderzoek: waarom kunnen baby’s soms zo indringend staren?
Sluiten