Redactie
Redactie Baby 23 okt 2020

Onderzoek: zo lang duurt het om te wennen aan een baby

Laten we eerlijk zijn: de komst van een baby is niet niks. Dat je als nieuwbakken ouder dan ook even moet wennen aan je nieuwe leven, kunnen we ons allemaal voorstellen. Nu is er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar hoe ouders deze tijd ervaren.

Voor een Engels onderzoek werden 1500 kersverse ouders ondervraagd over het ouderschap. Wat blijkt: nieuwe ouders hebben gemiddeld veertien maanden nodig om echt te wennen aan de baby. Verder geeft 35 procent van de ouders aan totaal niet voorbereid te zijn geweest op het ouderschap en bijna de helft (49 procent) was in shock over de impact van de baby op hun leven.

Dagelijks leven

De ouders werden gevraagd welke dagelijkse dingen ze het lastigst vinden met betrekking tot de zorg voor de baby. De antwoorden: het constante opruimen (25 procent), de slapeloze nachten (22 procent) en moeite met het in slaap krijgen van de kleine (14 procent).

Maandag vinden ze de meest vermoeiende dag van de week en om zeven uur ’s avonds zijn de deelnemers over het algemeen allemaal uitgeput. Dealen met de omgeving is voor veel ouders ook een issue; bijna driekwart geeft aan druk van familie en vrienden te ervaren om ‘de perfecte ouder’ te zijn.

Gelukkige mijlpalen

En dan de positieve cijfers. De ouders mochten ook aangeven welke momenten met hun baby hen het gelukkigst maakten. Zo geeft 38 procent van de ouders aan dat ze het gelukkigste waren toen hun kindje voor het eerst lachte. Daarnaast werden mijlpalen als de eerste stapjes (26 procent), leren praten (15 procent) en de hele nacht doorslapen (32 procent) gezien als grootste prestaties van hun kind.

Gemiddeld houden ouders hun baby in het eerste jaar 6,5 uur per dag vast. Dat is opgeteld dus 2.263 uur per jaar. Daarnaast hebben ouders nog 4,4 uur per dag de tijd om iets leuks met de kinderen te doen. Kortom: ondanks dat mama en papa even moeten wennen aan de baby, komt deze gelukkig niets tekort.

Social media

Tot slot nog een grappig weetje: twee derde van de ouders die meededen aan het onderzoek vindt het irritant om foto’s op social media te zien van zogenaamd ‘perfecte gezinnetjes’. Of ze zelf hun familiegeluk op social media delen, vermeldt het onderzoek niet.

Ben je al helemaal gewend aan je baby en zelfs toe aan een tweede? Hoe zorg je er dan voor dat de eerste niet jaloers wordt?

Reageer op artikel:
Onderzoek: zo lang duurt het om te wennen aan een baby
Sluiten