Redactie
Redactie Baby 12 jul 2018

Onderzoek wijst uit: moedermelk vermindert de kans op voedselallergieën

Geef jij borstvoeding? Dat kan dit hele fijne voordelen voor de gezondheid van je kleine hebben. Volgens recent onderzoek kan een voedselallergie voorkomen worden door jouw eigen magische goedje: oftewel moedermelk.

De unieke suikers die in de moedermelk zitten kunnen namelijk een belangrijke rol spelen bij het verminderen van de kans op een voedselallergie. In samenwerking met onderzoekers vanuit Canada onderzochten wetenschappers van de Universiteit van Californië – San Diego deze suikers in kwestie, genaamd: oligosacchariden.

Nieuw onderzoek

Over de gezondheidsvoordelen van moedermelk is al veel bekend. Van het bieden van bescherming tegen ziekten als obesitas en astma tot het verminderen van bijvoorbeeld oorontsteking en chronische diarree. Nu wordt dat rijtje aangevuld met nóg meer (gezondheids)voordelen, namelijk tegen een voedselallergie.

Tot deze conclusie zijn de Amerikaanse wetenschappers gekomen door verschillende melkmonsters te nemen van 421 moeders met baby’s die tussen de 12 en 16 weken oud waren.

Testen

Wanneer deze baby’s de leeftijd van één jaar bereikten, werden ze getest op overgevoeligheid op bepaalde voedingsmiddelen. Volgens één van de wetenschappers betekent dat een positieve test niet per se slaat op foute boel, maar dat het een verhoogde overgevoeligheid aangeeft. Dit houdt namelijk niet altijd aan tot in latere fases van de kindertijd.

Deze klinische indicatoren kunnen voorspellers zijn van eventuele toekomstige allergieën. Dit kan voordelig zijn om te weten, zodat er vroeg kan worden ingegrepen als allergieën ontstaan.

Uitkomsten

Uiteindelijk vertoonden 14% van de kinderen uit het onderzoek een overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen.

Naar aanleiding van het onderzoek is een profiel geschetst hoe kinderen op basis van deze informatie in de nabije toekomst zo vroeg mogelijk beschermd kunnen worden tegen een mogelijke allergie.

Meer weten over allergieën bij je kind? We schreven er al eens eerder over.

Bron: Mothering

Reageer op artikel:
Onderzoek wijst uit: moedermelk vermindert de kans op voedselallergieën
Sluiten