Redactie
Redactie Mama 8 jun 2018

Ongeneeslijk ziek en een kinderwens

Dennis Verweijen is 35 als hij zijn vrouw Anke ontmoet. Al snel blijkt dat ze allebei graag kinderen willen, maar dan wordt Dennis ongeneeslijk ziek. Desondanks besluit het stel toch om hun kinderwens in vervulling te laten gaan. Op 9 mei wordt hun dochtertje Robin één jaar oud.

Op zondag 7 mei is het precies twee jaar geleden dat er bij Dennis acute myeloïde leukemie werd geconstateerd. Twee dagen later viert hun dochtertje Robin haar eerste verjaardag. Een cadeautje voor Anke en Dennis, die niet hadden verwacht dat papa erbij zou zijn. Dennis: “Ik heb vanaf het begin geprobeerd om te accepteren dat ik niet bij de bevalling aanwezig zou kunnen zijn. Iedere echo en ontwikkeling van de zwangerschap ben ik daarom als een cadeautje gaan zien.”

Alleenstaande moeder

Dennis en Anke kennen elkaar pas vier maanden als blijkt dat Dennis ongeneeslijk ziek is. Het stel heeft het dan al veel gehad over hun gezamenlijke wens om kinderen te krijgen. “Ik kwam net uit een lange relatie en ik had voor mezelf besloten dat ik een alleenstaande moeder wilde worden als ik binnen een jaar niet de ware tegen zou komen. Precies op dat moment kwam Dennis in mijn leven”, vertelt Anke.  Dennis heeft gelukkig precies dezelfde wens – “Altijd al gehad” – en samen dromen ze van een gelukkig leven als gezinnetje. Die droom wordt begin mei echter ruw verstoord als Dennis zich niet lekker begint te voelen. 

Geen tijd om te twijfelen

Na de diagnose leukemie begint voor Dennis de zoektocht naar een geschikte donor, zijn enige kans om te overleven. Tegelijkertijd moet het stel beslissen over hun kinderwens. Anke: Toen Dennis vier maanden na onze eerste ontmoeting ziek werd, heb ik nooit getwijfeld om bij hem weg te gaan. Ik wilde op dat moment nog steeds kinderen, maar het feit dat ik mijn ware liefde had ontmoet vond ik op dat moment veel belangrijker. Na de eerste heftige periode en veel goede gesprekken besloten we toch voor onze kinderwens te gaan. Waar zouden we op wachten?”

Lichtpunt in donkere tijden

Terwijl de gezondheid van Dennis steeds verder achteruit gaat, treden Anke en Dennis in juli in het huwelijksbootje en blijkt Anke in september zwanger van een kleintje. Een lichtpunt in donkere tijden. “We kwamen uit een periode waarin we alleen maar slechte berichten te verwerken kregen. De behandelingen liepen niet zoals gehoopt en op hetzelfde moment bleek er voor mij geen geschikte donor te zijn. De toekomst zag er op dat moment slecht uit. De zwangerschap was een groot lichtpunt en iets om de pijn te verlichten”, vertelt Dennis.

Klein wonder

In de maanden voor de bevalling gaat het even beter met Dennis en is er zelfs even hoop op genezing. Emoties van hoop, geluk en angst wisselen elkaar in rap tempo af. Anke: “Toen de leukemie terugkwam stortte onze wereld in. Zou hij het dan toch niet mee mogen maken?” Dennis vult zijn vrouw aan: “Dit waren de meest heftige momenten, omdat ik er inmiddels vanuit ging dat ik erbij zou zijn. Het accepteren dat ik er misschien niet bij zou zijn, werd steeds moeilijker. Je bent dan zo dichtbij.” Enkele weken voor de bevalling verbetert de gezondheid van Dennis gelukkig en op 9 mei komt hun dochtertje ter wereld. “Dit beschouw ik als het meest bijzondere en intense moment dat ik ooit heb meegemaakt. Gedurende de dag hield ik me groot voor Anke, maar op het moment dat Robin daadwerkelijk geboren werd, kwamen alle emoties eruit. Het moment waar we zo naar toegeleefd hadden. Als je dan je dochter voor de eerste keer ziet en vasthoudt, dan is dat echt iets magisch.”

Opgroeien zonder papa    

Op dit moment gaat het goed met Anke, Robin én Dennis. Er is zelfs een tweede kindje op komst. In oktober krijgt Robin een broertje of zusje. Dat Dennis bij de geboorte van zijn tweede kindje aanwezig kan zijn, is echter nog allerminst zeker en de kans dat hij zijn kinderen oud ziet worden lijkt zelfs helemaal uitgesloten. “Dat vind ik het moeilijkste wat er is. De gedachte dat ik Robin, ons tweede kindje en ook Anke straks niet meer kan zien, is heel erg zwaar.” Om de herinnering aan Dennis levend te houden, hebben Dennis en Anke een handbeeld gemaakt en heeft Dennis brieven geschreven aan zijn vrouw en kinderen. “Daarnaast komt op 7 mei mijn boek Papa’s bloed uit. Het boek gaat met name over het eerste jaar van mijn ziekte. Uiteraard komt de zwangerschap ook uitgebreid aan bod. Het boek is iets wat ik sowieso aan iedereen achterlaat, en mijn vrouw en kinderen natuurlijk in het bijzonder.”

Dennis & Anke

Dochter Robin

Dit bijzondere verhaal is geschreven door Rein Verweijen, de neef van Dennis Verweijen.

Reageer op artikel:
Ongeneeslijk ziek en een kinderwens
Sluiten