Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Zwanger 1 jul 2020

Ongesteld na de bevalling: hoe zit het en wanneer kun je het verwachten?

Heerlijk! Negen maanden lang heb je geen tampons of maandverband nodig gehad. Maar na je bevalling komt je menstruatiecyclus weer op gang. Je vraagt je vast af: wanneer en hoe kun je je eerste menstruatie verwachten?

We geven antwoord op de vragen over ongesteldheid na de bevalling.

Ongesteld na de bevalling

Je eerste menstruatie na je bevalling geeft aan dat de normale cyclus weer op gang komt. Het kan wel even duren voordat je ongesteld wordt, omdat het afhangt van het geven van borstvoeding en hormonen. Geef je borstvoeding? Dan heb je je menstruatie ongeveer tussen de achtste en zestiende week. Als je geen borstvoeding geeft, komt dat moment eerder. Meestal zes tot acht weken na je bevalling.

Verloop van menstruatie

Vaak is het zo dat de menstruatie na de bevalling hetzelfde is als voor je zwangerschap. Wel kan het zo zijn dat je cyclus verandert en dat je afscheiding anders is. Dit komt door de hormonale veranderingen.

Het kan dus zo zijn dat je cyclus regelmatiger wordt, terwijl je dat voor je zwangerschap niet was. Hetzelfde geldt voor afscheiding: had je daar geen last van? Dan kan het zomaar zijn dat je dat nu wel hebt.

Overigens zijn die veranderingen niet ernstig. Je hoeft je geen zorgen te maken. Wel is het raadzaam een huisarts te raadplegen als je veel blijft vloeien. Het kan dan zijn dat er placentaresten in de baarmoeder zijn achtergebleven.

Kans op zwangerschap

Het is goed om je er bewust van te zijn dat je al voor je eerste menstruatie zwanger kunt worden. De nieuwe eisprong vindt namelijk twee weken voor de eerste menstruatie plaats. Mocht je niet gelijk weer zwanger willen worden, dan kun je beter beginnen met anticonceptie.

In principe kun je gelijk na de bevalling weer beginnen met het slikken van de pil. Mocht je een spiraal willen, dan moet je zes weken wachten.

Borstvoeding tijdens menstruatie

Komt je menstruatie weer op gang terwijl je nog borstvoeding geeft? Dan kun je gewoon doorgaan met het geven van borstvoeding. Maar het kan wel zijn dat er een lichte smaakverandering aan de borstvoeding plaatsvindt tijdens je menstruatie. Dat komt door hormonale veranderingen in je lichaam.

Je baby kan hierdoor onrustig worden en een enkele keer de borst weigeren. Deze reactie kan ook worden veroorzaakt doordat je borsten wat gezwollen zijn en jijzelf wat gespannen en geprikkeld bent. Je gezwollen borsten en je geprikkeldheid kunnen leiden tot een verminderde toeschietreflex.

Minder melkvoorraad en gevoelige tepels

Soms merken vrouwen ook dat hun melkvoorraad afneemt tijdens de menstruatie, maar na een paar dagen neemt dat weer toe. Het is zaak dat je voldoende rust, gezond eet en voldoende drinkt.

Tijdens de menstruatie kun je ook wat last hebben van extra gevoelige tepels. Je tepels zijn dan extra gevoelig tijdens het aanleggen. Meestal verdwijnt de pijn tijdens het drinken.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Gezondheidsplein

Reageer op artikel:
Ongesteld na de bevalling: hoe zit het en wanneer kun je het verwachten?
Sluiten