Redactie
Redactie Gezondheid 18 mei 2020

Ontlastingverlies na de bevalling: niets om je voor te schamen!

Ook na de bevalling kun je last krijgen van verschillende kwaaltjes. Een kwaal waar veel vrouwen zich voor schamen is ontlastingverlies. Ontlastingverlies is een vervelende kwaal waar je graag zo snel mogelijk van af wil. Wij vertellen meer over het ontstaan van ontlastingverlies en wat je er tegen kunt doen.

Ontlastingsverlies ontstaat meestal niet bij de eerste zwangerschap maar wel tijdens de bevalling. Ondanks dat de sluitspier wordt gehecht kunnen vrouwen de eerste maanden toch last hebben van ontlastingsverlies. Daarom is trainen onder begeleiding belangrijk.

Ruptuur

Ontlastingverlies hangt samen met een ruptuur. Een ander woord voor ruptuur is uitscheuren. Als je gaat bevallen maakt je kind een lange weg langs je bekken, je vagina, de spieren en huid van je bekkenbodem. Door het persen, rekken de spieren en de huid van je bekkenbodem telkens een beetje op. Dit is nodig zodat er genoeg ruimte is voor je kind. Tijdens dit proces kunnen scheurtjes ontstaan. Er bestaan verschillende rupturen. Bij een totaal ruptuur zijn het perineum, de bekkenbodemspieren en de kringspier van de anus gedeeltelijk geheel uitgescheurd.

Hechten

Na de bevalling is het niet altijd goed te zien of er schade is aan de sluitspier. Daarom zal een gynaecoloog of verloskundige dat altijd proberen te controleren door een vinger in de anus te plaatsen en je te vragen om de anus in te trekken. Omdat er bij een totaal ruptuur schade kan ontstaan aan de sluitspier wordt deze altijd gehecht, hetzij op de verloskamer, hetzij op de operatiekamer. Alle vrouwen die een totaal ruptuur oplopen tijdens de bevalling krijgen nadien bekkenfysiotherapie aangeboden. Dat is in een richtlijn opgenomen.

Wist je dat? Verlies van ontlasting en windjes na de bevalling komt voor bij 13 tot 27 procent van de vrouwen.

Herstel

Belangrijk is dat je zo snel mogelijk goede instructies en begeleiding krijgt van een bekkenfysiotherapeut. Je zult veel moeten oefenen, maar wel op de juiste manier. Ook kan de bekkenfysiotherapeut met een probe kijken wat de spier wel of niet kan. Een probe wordt ingebracht in de anus. Vervolgens kun je spieren op de iPad worden gevolgd. Zo is het makkelijk te zien wat je spieren moeten doen. Ook vooruitgang is zo makkelijk te monitoren. Het kan ook zijn dat je de ontlasting niet goed voelt als deze in het rectum zit. Ook dat zal de bekkenfysiotherapeut dan met je kunnen trainen. Het trainen van je bekkenbodemspieren kost tijd. Het is net als bij het trainen van je buikspieren. Ook dan heb je niet in twee weken tijd een platte buik. Over het algemeen is ontlastingverlies na vier tot zes maanden verholpen.>

En verder

  • Hoewel we vaak denken dat de ontlasting zacht moet blijven, is het – als de hechtingen verwijderd zijn – beter om de ontlasting wat minder dun te laten zijn. Ontlasting die minder zacht is, is namelijk makkelijker op te houden. Het is vaak even zoeken naar de juiste hoeveelheid maar met vezels kom je een heel eind.
  • Ontlastingverlies is een vervelende kwaal die je sociale leven flink in de war kan schoppen. Mochten alle oefeningen niet voldoende blijken te zijn, dan zijn er ook anale tampons (coloplast persiteen). Deze helpen om je ontlasting binnen te houden zodat je je sociale leven niet helemaal hoeft in te leveren.
  • Geef je borstvoeding dan zal het herstel op zich laten wachten. Je lichaam is hormonaal dan in een soort van overgang. Vaak herstelt het ontlastingverlies zich dat zodra de borstvoeding wordt afgebouwd.
  • Als het ontlastingsverlies aanhoudt, kan het zijn dat een schade aan de kringspier gemist is en dan is een consult bij een proctoloog (bv www.proctoskliniek.nl) of gynaecoloog belangrijk. Zij kunnen doormiddel van een klein onderzoek direct zien of er (zenuw)schade is aan de sluitspier

Let op! Het gebruik van geoliede doekjes wordt afgeraden als je last hebt van ontlastingverlies. Het constant blijven vegen zorgt voor een geïrriteerde anale sluitspier die als reflex steeds weer open zal gaan.

Raadpleeg bij klachten of vragen altijd je huisarts!

Meer lezen over kwaaltjes na de bevalling?

Reageer op artikel:
Ontlastingverlies na de bevalling: niets om je voor te schamen!
Sluiten