Redactie
Redactie Ontwikkeling 6 jun 2018

Ontwikkeling: jongens vs. meisjes

Jongens hebben meer ruimtelijk inzicht, maar meisjes zijn beter in taal. Wat zijn precies de verschillen tussen de ontwikkeling van meisjes en jongens? Wij zochten het uit!

Wie groeit er sneller?

Als je kijkt naar fysieke groei, zie je bij kleine kinderen nog geen grote verschillen tussen meisjes en jongens. Het enige is dat jongetjes vaak wat sterker zijn. Pas als je kind de puberteit komt, zie je dat meisjes sneller groeien. Maar dit halen de jongens later makkelijk in.

Motorieke ontwikkeling

Jongens: Vaardigheden zoals rennen, springen en balans houden, ontwikkelen zich sneller bij jongens dan bij meisjes. Jongens zijn ook impulsiever en agressiever dan meisjes.

Meisjes: Vaardigheden zoals een potlood vasthouden, binnen de lijntjes kleuren en schrijven, ontwikkelen zich sneller bij meisjes. Daardoor zijn meisjes vaker op jonge leeftijd geïnteresseerd in tekenen en kunst.

Cognitieve ontwikkeling

Jongens: Op taalgebied lopen de jongens vaak wat achter. Ze beginnen later met praten dan meisjes. En hebben meer last van spraakproblemen zoals stotteren. Ook hebben ze tot hun zesde jaar een minder uitgebreide woordenschat. Wel hebben jongens een beter ontwikkeld ruimtelijk en wiskundig inzicht.

Meisjes: Op taalgebied ontwikkelen meisjes zich sneller dan jongens. Ze begrijpen non-verbale communicatie, zoals de toon van een stem of emoties goed, waardoor ze ook beter communiceren.

Ontwikkelingsfeitjes:

  • Het afweersysteem van jongens is de eerste jaren wat zwakker, waardoor ze vaker ziek zijn dan meisjes.
  • Meisjes zijn vaak eerder zindelijk dan jongens. Er wordt gedacht dat dit komt doordat de moeder het voorbeeld geeft en meisjes zich daar beter mee kunnen identificeren.
  • Bij hun geboorte zijn jongens lichamelijk wat minder ontwikkeld dan meisjes.
  • Meisjes kunnen zich beter concentreren dan jongens, waardoor ze het vaak beter doen op school.
Reageer op artikel:
Ontwikkeling: jongens vs. meisjes
Sluiten