Gina Koninkx
Gina Koninkx Praten 20 mrt 2021

Waarom het juist belangrijk is om continu tegen en mét je baby te praten

In de serie Friends zit een bekende scène waarin Ross, Rachel, Monica, Chandler, Joey en Phoebe boven de wieg van baby Emma hangen. Te zien vanuit het perspectief van Emma. Het is een raar aangezicht al die volwassenen die tegen je praten maar dit blijkt juist heel erg belangrijk te zijn voor de ontwikkeling van baby’s.

Ontwikkeling van je baby

Als moeder praat je het liefst de hele dag tegen je baby. Hoewel mensen zonder kids je misschien voor gek verklaren (‘moet je die vrouw zien die tegen de kinderwagen praat, alsof dat kind haar begrijpt’) is het juist hartstikke goed om tegen je baby te praten. Dit is essentieel voor de (taal) ontwikkeling van je kleintje.

De grote vraag is? Wat is de invloed van jou op je baby als je veel tegen hem of haar praat? Die invloed is groot en tevens enorm belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je newborn. Het begint allemaal al in de buik van de moeder.

Je baby hoort jou al in de buik

Wist je dat vanaf de 21e week van de zwangerschap je baby jou al kan horen? Je kleintje hoort zowel geluiden in als van buiten de buik, geen wonder ook dat sommige partners al vroeg in de zwangerschap tegen de buik van hun vrouw praten.

Op dit punt begint de taalontwikkeling van jouw kleintje eigenlijk al, want dat heeft alles te maken met het zintuig om te horen. Door al in je zwangerschap tegen je buik te praten en doordat je zelf praat (dat hoort de baby ook) wordt je kindje bekend met jouw stemgeluid. Dit draagt op haar beurt weer bij aan de vertrouwensband tussen jou en de baby na de geboorte.

Het zintuig horen

Praten tegen je baby is essentieel. Je kindje hoort jou namelijk en zal daardoor ook zijn taal kunnen ontwikkeling. Natuurlijk merk je daar aanvankelijk misschien maar weinig van, maar het is heel belangrijk dat je hier voldoende aandacht aan besteedt.

Zo is het juist een goed idee om ook kleine baby’s al voor te lezen. Hoewel je baby niet begrijpt wat je bedoelt, leren ze wel van de manier waarop je dingen zegt: boos, verdrietig of verrast. Dit helpt ze later bij hun eigen taalontwikkeling om meer betekenis te geven aan dingen.

Actie-reactie is goed voor de ontwikkeling

Als je praat tegen je baby is het ook goed om hem of haar de ruimte te geven daarop te reageren. Dat zal aanvankelijk gepaard gaan met gekir, lachjes en gebrabbel. Dit is de eerste interactie die je met je baby zal hebben en zij zal hier heel veel van leren. Het is dus niet alleen belangrijk om tegen je kind te praten maar ook mét hem of haar te praten.

LEES OOK: Je kind tweetalig opvoeden is de perfecte braintraining voor je kleintje!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Reageer op artikel:
Waarom het juist belangrijk is om continu tegen en mét je baby te praten
Sluiten