Gina Koninkx
Gina Koninkx Baby 26 apr 2021

De ontwikkeling van de hersenen van je baby: 4 tips om daar genoeg mee bezig te zijn

Je weet ongetwijfeld dat het enorm belangrijk is om interactief bezig te zijn met je baby. Maar liefst tachtig procent van de ontwikkeling van de hersenen vindt plaats tussen de geboorte en de derde verjaardag van je baby.

De ontwikkeling van de hersenen van je baby

In de eerste drie jaar van het leven van je baby is de ontwikkeling van de hersenen enorm. Je kleintje leert lopen, praten, emoties kennen, smaken proeven en dingen herkennen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Hoe je dit als ouder kunt stimuleren? Vijf simpele tips waardoor je genoeg bezig bent met de ontwikkeling van je baby.

1. Tel waar en wanneer je maar kan

Makkelijker kan het haast niet: tel waar je maar kan. Tel de kusjes die je geeft, tel de appeltjes in de fruitschaal en tel de hapjes die je kleintje krijgt.

2. Geef emoties een gezicht (letterlijk)

Een belangrijk iets dat kleintjes leren herkennen zijn emoties. Dit is ontzettend belangrijk voor hun ontwikkeling. Schaam je dan ook niet om je eigen emoties extra te benadrukken, dat is een heel nuttig leerproces voor je baby.

Als je blij bent, lach breeduit en zeg dat je ontzettend blij bent. Ze zullen emoties hierdoor veel sneller leren herkennen en toe te passen in de juiste situaties.

3. Veel aandacht voor het slaapritueel

Het moment dat je baby naar bed gaat, is een moment waarop je intensief aandacht kunt geven aan je kleintje. Dat is niet alleen goed voor jullie hechting, maar ook voor de ontwikkeling van je kleintje. Zing liedjes en lees boekjes voor. Het is sowieso goed om een bedritueel te creëren van jongs af aan. Dit bevordert onder andere het slaappatroon.

4. Beschrijf wat je ziet en doet

Interactief bezig zijn met je baby, betekent ook dat je zoveel mogelijk omschrijft wat je doet en ziet. Als je je kleintje aankleedt op de commode kun je alles omschrijven: ‘Mama trekt nu je broekje aan.’ en ‘Nu trekt mama je sokjes aan zodat je lekkere warme voetjes hebt’.

Je kunt dit overal toepassen, ook tijdens het eten. Benoem alles en als ze wat ouder worden kun je producten gaan aanwijzen en vragen wat het is.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Motherly

Reageer op artikel:
De ontwikkeling van de hersenen van je baby: 4 tips om daar genoeg mee bezig te zijn
Sluiten