Redactie
Redactie Ontwikkeling 12 jul 2018

Ontwikkeling van je kleuter jaar 5

Jouw kind is met zijn vijf jaar oud officieel geen kleuter meer. Hij kan inmiddels ook heel veel meer, praat als nooit tevoren en zijn ontwikkeling maakt flinke sprongen. Hij gaat naar groep 2 van de basisschool. 

Taalontwikkeling

Inmiddels kent jouw kind meer dan duizend woorden en vertelt je dan ook in geuren en kleuren hoe zijn dag was. Volledige zinnen zijn geen probleem meer voor hem. Hij vertelt de leukste verhalen, vraagt de meest rare vragen en neemt je vaak mee in zijn fantasiewereld. Sommige kinderen van deze leeftijd kunnen nog wat moeite hebben met de uitspraak van bepaalde letters, maar dat is heel normaal. Geef het wat tijd en ook de letters die eerst achterbleven, rollen daarna soepel je kind zijn mond uit.

Lichamelijke ontwikkeling

Ook aan het lichaam van jouw vijfjarige kun je zien dat hij zijn kleuterlijfje is ontgroeid. Zwemles is dan ook een favoriet, want hij kan de ingewikkelde bewegingen nu goed maken én hij is er sterk genoeg voor. Ook de fijne motoriek maakt grote sprongen, dat zal voornamelijk opvallen bij de knutselwerkjes die hij zelf in elkaar heeft geknipt en geplakt, die worden steeds mooier! Ook gaat nu zijn eigen lichaam wat meer verkennen. Hij is ineens erg geïnteresseerd in zijn geslachtsdeel en het is aan jou de taak om uit te leggen dat dit prima is, maar niet in het openbaar. Zo geef je seksuele voorlichting aan je kind »

Emotionele ontwikkeling 

Je kind kan met de leeftijd van vijf jaar nu goed vertellen welke emoties hij voelt. Hij vertelt het je als hij blij, boos, verdrietig of bang is. Ook weet hij inmiddels heel goed wat hij wel en niet goed kan en wie hij aardig vindt en wie niet. De eerste vriendschappen beginnen zich nu ook te vormen, best bijzonder!

Spelen 

Bereid je goed voor als je een spelletje met je kind gaat spelen, want hij zal vast en zeker halverwege het spel de spelregels aanpassen. Regels geven een kind van vijf jaar namelijk houvast, maar ze willen de regels wel zelf kunnen bepalen en veranderen. Vanwege hun enorme fantasie kunnen ze de realiteit nog beïnvloeden. Waar volwassenen dat ‘liegen’ noemen is het voor een vijfjarig kind heel normaal en zelfs gezond. Hij gelooft in zijn eigen fantasie. Een fantasievriendje is voor een kind van deze leeftijd dus niet vreemd. Zo kan hij iemand de schuld geven voor de stoute dingen die hij doet. Voor jou misschien frustrerend, maar je kind leert zo creatieve oplossingen te bedenken voor later. Meer over het fantasievriendje »

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je kleuter jaar 5
Sluiten