Redactie
Redactie Algemeen 7 jun 2018

Ontwikkeling van je kleuter: jaar 6

Is jouw kind 6 jaar oud? Dan zal je zien dat hij dit jaar ineens een gigantische sprong in ontwikkeling maakt. Hij gaat bijvoorbeeld leren lezen en schrijven en kan steeds meer verantwoordelijkheid aan. Je kind gaat met zes jaar naar groep drie.

Taalontwikkeling

Een kind van zes jaar praat zo goed als foutloos Nederlands. Hij vindt het leuk om nieuwe taalgerelateerde dingen te leren, maar hij vindt het ook nog heel leuk om met rare fantasiewoorden te spelen. Hij kan op deze leeftijd wel fantasie van ‘echt’ onderscheiden.

Lichamelijke ontwikkeling

Geen één kind van zes jaar is hetzelfde. Is een ander kind van dezelfde leeftijd al twee keer zo lang? Maak je niet druk, die van jou gaat ook de hoogte nog wel in. De spieren van je kind zijn nu in volle ontwikkeling en het babyvet is nu echt allemaal wel weg. Ook zal je kind nu een beetje gaan beginnen met het wisselen van zijn tanden. Bekijk hier 10x tandenfee inspiratie »

Zelfstandigheid

Jouw zesjarige wordt steeds zelfstandiger. Natuurlijk moet jij als ouder nog wel een oogje in het zeil houden, maar tandenpoetsen, of bijvoorbeeld helpen met de tafeldekken kan hij prima zelf. Aan tafel houdt jouw kind het op deze leeftijd trouwens goed uit. Hij blijft netjes zitten, kletst gezellig mee en heeft zelfs al tafelmanieren. Zijn de tafelmanieren nog ver te zoeken? Check dan onze 5 stappen voor tafelmanieren eens! 

Spelen

Een jongen van zes jaar speelt het liefst met andere jongens en heb je een meisje, dan zul je zien dat ze vooral vriendinnen heeft (uitzonderingen daar gelaten natuurlijk). Jongens spelen met andere jongens met hun skelters en raceautootjes, terwijl zesjarige meisjes naar elkaar toetrekken om zich te verkleden en toneelstukjes op te voeren. Omgaan met verlies is op deze leeftijd nog best lastig, dus houd er rekening mee dat spelletjes niet altijd vriendschappelijk aflopen. Dit is ook de leeftijd dat je kind waarschijnlijk een ‘beste vriend of vriendin’ gaat krijgen, iemand met wie ze een speciale klik hebben en met wie ze soms zelfs blijven omgaat tot ze volwassen zijn.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je kleuter: jaar 6
Sluiten