Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Ontwikkeling van je peuter: maand 26

Stilzitten is niet je kind zijn sterkste punt. Logisch ook, want hij heeft enorm veel energie! Handig om te weten: de vuistregel is drie tot vijf minuten stilzitten per leeftijd. Dus is je kind twee? Dan kan hij waarschijnlijk niet langer dan tien minuten stil blijven zitten. 

Week 1) Bijten

Doordat je kind zich nog niet goed kan uitdrukken, heb je kans dat hij zijn frustratie uit door jou of andere kinderen te bijten. Vaak gaat dit over als je kind beter leert praten, maar in de tussentijd wil je natuurlijk niet dat hij iedereen bijt. Laat hem dus weten dat dit gedrag niet acceptabel is. Onze 5 tips tegen bijten »

Week 2) Omgaan met frustraties

Je kind kan je behoorlijk irriteren of net om aandacht zeuren op momenten dat jij op punt van huilen staat. Probeer schreeuwen uit frustratie te voorkomen. Hoe moeilijk ook, uit je gevoel. Dan snapt je kind je beter. Zeg dat je even verdrietig bent en dat je zo bij hem komt. Meer tips? Zo stop je met schreeuwen »

Week 3) Mijlpalen dit jaar

Op deze leeftijd verschilt het nogal welke vaardigheid een kind wanneer oppikt. Toch heeft hij al flink wat geleerd! Hij kan bijvoorbeeld…

  • De namen van familie, voorwerpen en lichaamsdelen herkennen
  • Korte instructies opvolgen
  • Voorwerpen sorteren op kleur of vorm
  • Woorden die hij hoort herhalen

Meer mijlpalen bekijken die er voor je peuter aankomen? Bekijk de top 10 peutermijlpalen »

Week 4) Vallen over woorden

Voor je kind drie wordt, groeit zijn vocabulaire nog tot zo’n driehonderd woorden en begrijpt hij zelfs zo’n negenhonderd woorden. Maar het kan zijn dat je kind over zijn woorden valt, stottert of woorden in de verkeerde volgorde zet. Dat komt door zijn enthousiasme en gebrek aan communicatiemogelijkheden. Meer lezen over spraakproblemen en hoe je ze kunt aanpakken? Zo pak je spraakproblemen aan »

Wist je dat… je dit jaar weet of je kind links- of rechtshandig is? Je kunt het ook zien door hem iets te laten aanpakken. Als hij er vaker met links dan rechts naar grijpt, is dat een goede indicatie.

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je peuter: maand 26
Sluiten