Redactie
Redactie Algemeen 6 jun 2018

Ontwikkeling van je peuter: maand 36

Samen de dag doornemen; voor je kind is dat fijn én jij kan erachter komen wat er in je peuters hoofd omgaat. Kies een moment uit, bijvoorbeeld tijdens het eten of voor het slapengaan. Houd het kort en concreet. Dus niet: hoe was het vandaag? Wel: met wie heb je vandaag gespeeld?

Week 1) Peuter & slaapwandelen

Best een eng gezicht als je slaapwandelende kind plots in jullie kamer staat. Het lijkt alsof hij wakker is, maar zijn ogen staan vaak gewoon open. Maak je kind niet wakker tijdens het slaapwandelen. Het beste kun je hem gewoon weer terug naar bed brengen. Weten wat je nog meer kunt doen? Lees meer tips bij slaapwandelen »

Week 2) Op je beurt leren wachten

‘Mamaaa, mamaa’. Wachten is voor je kind moeilijk. Vooral als je een telefoongesprek aan het voeren bent. Stel daarom een duidelijke regel op, zodat je kind weet wat hij wél moet doen als jij aan het bellen bent. Bijvoorbeeld: rustig spelen tot ik klaar ben met het gesprek. Gelukt? Tijd voor een compliment! Bekijk hier meer handige tips tegen aandacht vragen »

Week 3) Opvoedfouten: maak deze niet

‘Nee’ zeggen tegen je peuter zorgt voor frustratie en woede. Het gevolg: een gillende peuter. Zijn zin geven is de makkelijkste manier, maar niet de oplossing. Leg je kind uit waarom hij beter niet op de trap kan spelen, omdat hij zich dan bezeert. Door het woordje ‘nee’ te vermijden en een alternatief te geven, bereik je meer. 10 opvoedfouten én oplossingen voor je op een rij »

Week 4) Bang voor harde geluiden

Schrikt je peuter vaak van harde geluiden, zoals een boormachine of de stofzuiger? Uitleg geven helpt het apparaat minder eng te maken. Vertel dat de stofzuiger zoveel herrie maakt, omdat hij al het stof moet opzuigen. Ook goed: laat je kind de stofzuiger aanraken als hij nog uitstaat. Oefen dit een paar keer en zet hem dan samen aan. Hij zal ontdekken dat die herriemaker helemaal niet zo eng is! Meer tips om angst voor harde geluiden aan te pakken »

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je peuter: maand 36
Sluiten