Redactie
Redactie Algemeen 7 jun 2018

Ontwikkeling van je peuter: maand 39

De meeste kinderen kunnen nu tot drie tellen en al een aantal getallen opzeggen. Leren tellen stimuleren? Tel het aantal partjes van je mandarijn of het aantal rode auto’s onderweg.

Week 1) Je peuter & taalontwikkeling

Iedere maand leert je peuter tientallen woorden erbij. Hij maakt nu al zinnen van drie tot vijf woorden. Hoewel het nog even duurt voordat je kind kan schrijven, krijgt hij er nu wel interesse voor. Hét moment om hem spelenderwijs letters en cijfers te leren. Schrijf samen met hem een kaartje voor oma of maak een boodschappenlijstje. Zo stimuleer je de taalontwikkeling »

Week 2) Imitatiegedrag

Je kind is dol op imiteren. Nauwkeurig houdt hij alles in de gaten en dan vooral papa en mama. Hij wil net als mama een boodschappenkarretje duwen en net als papa de auto wassen. Hartstikke leuk, maar let er op dat hij geen verkeerde dingen overneemt. Voor je het weet, hoor je opeens grove woorden uit zijn mond komen. Meer over imitatiegedrag van je peuter »

Week 3) Helpen met klusjes

Natuurlijk schiet je er niet heel veel mee op als je peuter helpt met de afwas of het lappen van de ramen. Maar kleine opdrachtjes uitvoeren kan hij goed. Bijvoorbeeld een beker naar de keuken brengen of boodschappen uit de tas halen. Hou het eenvoudig, want een moeilijk klusje kan je peuter juist ontmoedigen of frustreren. Meer weten? Alles over het helpen met klusjes »

Week 4) Voorlichting voor kids

Er komt een moment dat je peuter zijn eigen lichaam ontdekt en vragen gaat stellen over zijn geslachtsdelen. Dat kan soms voor ongemakkelijke situaties zorgen. Wat doe je als hij aan zijn geslachtsdeel voelt, als je bijvoorbeeld bezoek hebt? Je kan er misschien van schrikken, maar onthoud dat het niks te maken heeft met seks. Bekijk 5 tips om seksuele voorlichting te geven »

Wist je dat… kinderen die in de maanden na hun geboorte geen speelgoed hebben dat bij hun leeftijd past, als peuter vaak angstiger en somberder zijn dan leeftijdsgenoten?

Reageer op artikel:
Ontwikkeling van je peuter: maand 39
Sluiten