Redactie
Redactie De bevalling 7 jun 2018

Ontzwangeren: fysiek én mentaal

Na de bevalling hebben veel vrouwen het gevoel dat ze in een ‘vreemd’ lichaam zitten. Sommigen voelen zich zelfs nog zwanger. Want alsof de zwangerschap en de bevalling nog niet zwaar genoeg waren, moet je lichaam daarna ook nog eens ‘ontzwangeren’. En dat is – lichamelijk én mentaal – een behoorlijke klus.

Fysiek

Daarnaast kun je last krijgen van een aantal lichamelijke ongemakken.

 • Constipatie
  Dit kan erg pijnlijk zijn. Veel vrouwen durven – door aambeien – na de bevalling ook niet te hard te persen. Hou de ontlasting dun door veel water te drinken en vezelrijk voedsel te eten.
 • Spierpijn
  Op zich helemaal niet zo’n vreemd verschijnsel. Je hebt immers keiharde fysieke arbeid verricht. En met zo’n kleine ben je ook voortdurend bezig. Leer jezelf een goede houding aan en laat je af en toe eens lekker masseren.
 • Haaruitval
  Bossen haar in het doucheputje? Geen paniek! Tijdens de zwangerschap vallen er door de hormonen vrijwel geen haren uit. Na de zwangerschap moet dat nu eenmaal worden ingehaald.
 • Hoofdpijn
  Hoofdpijn kan een heleboel verschillende oorzaken hebben. Zowel fysiek – denk aan hormoonschommelingen of schildklierproblemen – als mentaal. Daarom is het belangrijk om bij aanhoudende hoofdpijn zeker de huisarts te bezoeken.

Klagen mag!

Hoewel veel vrouwen er moeite mee hebben – je mag tenslotte niet klagenkan een bezoekje aan de huisarts heel zinvol zijn. Je kan je verhaal ven kwijt – wat al erg op kan luchten – en misschien kan er voor de zekerheid het één en ander onderzocht worden. Door de hormonen kan bijvoorbeeld de werking van je schildklier zijn verandert. Daardoor kun je last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid of slapeloosheid. Ook bij rugklachten is het vaak verstandig om doorverwezen te worden naar een fysio- of een manueel therapeut.

Mentaal

Het is volkomen normaal je leven met een baby niet altijd één groot feest te vinden. Dat wil niet direct zeggen dat je depressief bent. Zeker als je voor het eerst moeder bent moet je nog wennen aan de situatie. Hoe speel je precies de rol van moeder, vrouw en minnares? Soms is voor dat je het weet de dag weer voorbij, ben je in je joggingpak met het avondeten bezig en ben je nog niet eens het huis uit geweest. Logisch dat je dan geen zin hebt in seks! Bovendien maken gebroken nachten maken het er ook niet beter op.

Tips

 • Durf de boel de boel te laten!
 • Praat er over. Vriendinnen met kinderen hebben ongetwijfeld hetzelfde mee gemaakt.
 • Zorg voor goed voor jezelf. Neem ook af en toe de tijd om uit die moederrol te stappen. Regel een oppas, ga winkelen, naar de kapper en daarna lekker met je partner romantisch dineren. Wie weet wat er verder nog gebeurt?
 • Maar het hoeft niet zo groots en meeslepend. Je kunt de oppas ook gebruiken om eens lekker even bij te slapen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontzwangeren: fysiek én mentaal
Sluiten