Redactie
Redactie Zwanger 28 jan 2020

Ontzwangeren: 11 ontzwangerkwaaltjes op een rij

Je bent bevallen! Gefeliciteerd. De zwangerschapskwaaltjes zwaai je blij uit, maar nu is het tijd om te ontzwangeren. Wat kun je verwachten?

Ontzwangeren

Eenmaal bevallen is het niet zo dat je meteen weer helemaal als vanouds bent. Na de bevalling moet je lichaam herstellen van de zwangerschap en de bevalling en kun je last krijgen van bijvoorbeeld aambeien, haaruitval, zweetbuien en moeheid. Wij zetten elf ontzwangerkwaaltjes op een rij.

1. Naweeën

Je kunt tot zes weken na de bevalling last hebben van naweeën. De baarmoeder trekt in die tijd nog samen zodat de baarmoeder herstelt en weer in zijn oude vorm komt. Dit kan af en toe nog best pijnlijk zijn.

Ook heb je dan vaak last van afscheiding. Dit wordt ook wel ‘lochia’ genoemd. Deze afscheiding is eerst wat bloederig, maar dit wordt geleidelijk aan wit. Bij de eerste zwangerschap zijn de naweeën minder heftig dan bij de tweede of derde zwangerschap.

2. Hechtingen

De hechting van een scheurtje of knip tijdens de bevalling kan voor nogal wat last zorgen. Naar de wc gaan is geen pretje en de hechtingen kunnen ook gaan ‘trekken’.

Om de pijn wat te verlichten, kun je beter op een harde stoel gaan zitten dan op de bank. Als het goed is lossen de hechtingen binnen een week vanzelf op.

Lees ook: Alles dat je wilt weten over het herstel van je vagina na de bevalling

3. Aambeien

Misschien heb je aan de zwangerschap of bevalling aambeien overgehouden. Probeer je ontlasting dan zo zacht mogelijk te houden, zodat je niet hoeft te persen. Je houdt je ontlasting zacht door veel te drinken en vezelrijk te eten. De aambeien worden als het goed is vanzelf kleiner en verdwijnen na loop van tijd.

Lees ook: Dit moet je weten over poepen na de bevalling

4. Urineverlies

Doordat je bekkenbodemspieren zijn verslapt, heb je ook na de bevalling last van urineverlies. Maak je spieren met bekkenbodemoefeningen weer sterk, waardoor je weer meer controle krijgt over je blaas.

Famme schreef eerder al een stuk met daarin alles dat je wilt weten over bekkenbodemklachten

5. Pijnlijk borsten

Vaak krijg je na de bevalling opgezwollen en pijnlijke borsten. Dit komt door stuwing. Stuwing is een overproductie van moedermelk. Je kunt het voorkomen of verminderen door wat moedermelk af te kolven of koolbladeren op je borsten te leggen. Hierdoor neemt de druk af en voelen je borsten niet zo opgezwollen en pijnlijk.

Geef je geen borstvoeding? Draag dan even een strakke beha (met wederom koolbladeren erin), de melkproductie neemt vanzelf af.

6. Baby blues

Twee tot drie dagen na de bevalling kun je last krijgen van kraamtranen, de baby blues. Dat kan enkele uren duren, maar ook gerust een week. Ook kan de baby bleus je pas na een week of twee overvallen. Niets om je ongerust over te maken. Bijna iedere mama heeft hier last van tijdens het ontzwangeren en het is niets om je voor te schamen of zorgen om te maken.

Lees hier meer over de symptomen van de babyblues.

7. Constipatie

Dit kan erg pijnlijk zijn. Veel vrouwen durven – door aambeien – na de bevalling ook niet te hard te persen. Houd de ontlasting dun door veel water te drinken en vezelrijk voedsel te eten.

8. Spierpijn

Op zich helemaal niet zo’n vreemd verschijnsel. Je hebt immers keiharde fysieke arbeid verricht. En met zo’n kleine ben je ook voortdurend bezig. Leer jezelf een goede houding aan en laat je af en toe eens lekker masseren.

9. Haaruitval

Bossen haar in het doucheputje? Geen paniek! Door veranderingen in je hormoonhuishouding kun je tijdens, maar vooral ook na je bevalling, last krijgen van haaruitval. Zolang je geen kale plekken signaleert, is (veel) geduld de beste remedie.

Voeding, zoals meloen, appels, spinazie, noten, zuivel, water en extra vitamines als vitamine a, vitamine b-6, vitamine b-12 en foliumzuur, willen nog wel eens helpen. Heb je last van kale plekken maak dan een afspraak bij je huisarts. Haaruitval kan wel een jaar lang aanhouden.

10. Hoofdpijn

Hoofdpijn kan een heleboel verschillende oorzaken hebben. Zowel fysiek – denk aan hormoonschommelingen of schildklierproblemen – als mentaal. Daarom is het belangrijk om bij aanhoudende hoofdpijn zeker de huisarts te bezoeken.

11. Zweten

Veel vrouwen hebben er veel last van tijdens het ontzwangeren: zweten. Dit is een normaal verschijnsel na je zwangerschap en verdwijnt vanzelf weer. Je hormonen zijn hiervan de boosdoener.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontzwangeren: 11 ontzwangerkwaaltjes op een rij
Sluiten