Sherita Jager
Sherita Jager Baby 26 apr 2019

Deze 5 onverwachte feiten veranderen de manier waarop je naar je baby kijkt

Baby’s hebben geen problemen, het is de maatschappij die een probleem met baby’s heeft, stelt Melanie Visscher in haar boek Wat baby’s nodig hebben. Melanie Visscher is therapeute en schrijfster en in dit boek doet ze onderzoek naar wat een baby eigenlijk nodig heeft om zich in z’n volle potentieel te ontwikkelen

Een heel nieuwe invalshoek

In Wat baby’s nodig hebben bekijkt Melanie Visscher het eerste levensjaar van een baby vanuit een compleet andere invalshoek, namelijk die van de baby. Wat heeft een baby echt nodig om zich helemaal in zijn volle potentieel te ontwikkelen? Om een leven lang gelukkig te kunnen zijn? Melanie bundelde vele onderzoeken en zette het in begrijpelijke taal. Na het lezen van dit boek weet je meer over een baby dan de meeste deskundigen! Fijn. Want zo kun je je eigen pad bewandelen, samen met je baby.

Geen nieuwe methode, maar echte kennis

Doordat er nu te weinig algemene kennis is van wat een baby echt nodig heeft, gaat er een hoop mis. Met grote gevolgen voor onze kinderen en zelfs de maatschappij. Psychische en gedragsproblemen, problemen op school en ga zo maar verder. Je kunt in het eerste jaar zoveel ‘fout’ doen, dat de hersenen van je baby maar liefst 20% minder omvang hebben dan gemiddeld.

Wat baby’s nodig hebben is geen nieuwe methode die je om leert gaan met je baby. Het boek gaat terug naar de basis en weet als eerste Nederlandstalige boek het grote babymysterie te ontrafelen. Hoe werken de hersenen van een baby? Wat is onrijpheid eigenlijk, waarom huilt een baby zoveel en hoe zit het nu met krampen? In Wat baby’s nodig hebben leer je hoe je baby kunt laten ontspannen en hoe je baby zich optimaal kan ontwikkelen. Blije ouders én blije baby’s.

Dit zijn de een paar van de opvallendste dingen die wij hebben geleerd uit het boek:

De eerste drie jaar zijn cruciaal 

De ervaringen die je baby opdoet in de eerste 3 jaar van zijn leven, zijn het allerbelangrijkste en hebben het grootste effect op wie hij is en zal worden. Genen zijn belangrijk, maar je baby heeft vooral ook positieve omgevingsinvloeden- en ervaringen nodig. Deze ervaringen produceren chemische stofjes die de cellen tijdelijk of permanent beïnvloeden. Een positieve ervaring – of een negatieve – veranderen de chemie van de cel. Deze chemie beïnvloedt weer hoe deze cellen in de hersenen zich ontwikkelen en hoe ze functioneren. Het volle potentieel van je baby’s genetisch materiaal kan alleen benut worden in een liefdevolle en stimulerende omgeving. De tijd dat de welgesteldheid van baby’s minder belangrijk leek, ligt dus echt ver achter ons.

Baby’s hebben écht een andere slaapcyclus

Baby’s slapen écht heel anders dan volwassenen. Volwassenen slapen in een ritme van elke keer 90 minuten, baby’s hebben een cyclus van ongeveer 50 minuten. Aan het begin en het einde van elke nieuwe slaapronde wordt een baby gemakkelijk wakker. Een ander hardnekkige overtuiging die Melanie in haar boek ontkracht: baby’s slapen door. Er is namelijk geen enkele baby die helemaal doorslaapt! Onderzoek toont aan dat hoewel de slaapfases ‘s nachts steeds iets langer duren, toch alle kinderen in de nacht wakker worden. Sommige kinderen kunnen zichzelf wel weer in slaap helpen, anderen hebben daar meer hulp bij nodig. De kinderen die zelf weer kunnen verder slapen – ongeveer 25 procent – zijn dus wel een aantal keer wakker, maar ouders merken dit niet.

Samen slapen is eigenlijk het meest natuurlijk

Samen slapen is heel normaal! Tenminste, als we kijken naar onze biologie, geschiedenis en evolutie. Je baby in een wiegje op een aparte kamer te slapen leggen is eigenlijk heel nieuw. Ongeveer 70 tot 80 jaar geleden werd dit culturele idee geboren bij mannelijke artsen van middelbare leeftijd die zelf helemaal geen ervaring met het verzorgen van baby’s hadden. Ze bedachten dat het wenselijk zou zijn dat deze hulpeloze schepseltjes zo snel mogelijk zelfstandig moesten worden. Ze zouden zo het snelst leren om voor zichzelf te zorgen zodat ze snel zouden opgroeien tot onafhankelijke kinderen. Helaas is er geen enkele wetenschap aan vooraf gegaan. Sterker nog: inmiddels is juist het tegendeel bewezen; het is schadelijk voor baby’s om te lang gescheiden van hun ouders te zijn. En als je de duidelijke richtlijnen voor het veilig samen slapen volgt, is samen slapen helemaal veilig. Geen probleem meer dus!

Ben je zelf veilig gehecht? Dan reageer je anders op je baby

De mate van veilige hechting bij jezelf als kind bepaalt hoe je nu reageert op de gezichtsuitdrukking van je baby. Ben je zelf veilig gehecht? Dan wordt je beloningssysteem bij zowel een verdrietig als blij baby gezichtje geactiveerd. Maar ben je onveilig gehecht? Dan activeert het huilen van je baby het hersengebied dat verbonden is aan het ervaren van pijn, eerlijkheid en afgrijzen. Er kan dan een patroon ontstaan waarbij het niet sensitief reageren op je kind en de daaropvolgende onveilige hechting wordt doorgegeven van generatie op generatie.

Een baby die stopt met huilen staat nog steeds bomvol stress

Als een baby zich niet veilig voelt zal hij dat op allerlei manieren laten zien. Eerst door wat murmelende geluidjes te maken, daarna door met zijn armen en benen te bewegen. Als hij dan nog steeds niet voelt dat jij hem komt ‘redden’ – hij weet niet dat er geen sabeltandtijger in de kamer staat – slaat de stress echt toe. Hij zal steeds harder huilen en tot slot schreeuwen van paniek.

Als jij er niet bent wanneer zijn zenuwstelsel heeft bepaalt dat hij niet meer veilig is, dan schakelt hij uiteindelijk het laatste en meest primitieve deel van zijn zenuwstelsel in: je baby lijkt nu van de buitenkant misschien wel heel kalm, maar eigenlijk houdt hij zich voor dood. Stresshormonen gieren door zijn bloedvaten maar dat zie je van buiten niet.

Alleen de primaire systemen van zijn lijfje krijgen energie en het lichaam gaat op overlevingsstand. Je baby herhaaldelijk blootstellen aan deze enorme stress heeft grote gevolgen. De hechting wordt verstoord en op latere leeftijd hebben deze kinderen meer kans op het krijgen van gezondheids- en gedragsproblemen.

Wat baby’s nodig hebben is nu te koop op onder andere bol.com

 

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Deze 5 onverwachte feiten veranderen de manier waarop je naar je baby kijkt
Sluiten