8x Dit wist je nog niet over je zwangerschap!

Als je zwanger bent gebeurt er van alles in je lichaam. Je baby groeit, je buik groeit. Maar er is dus nog een aantal grappige dingen dat er gebeurt rond je zwangerschap.

Tips en weetjes

Daarom hier een lijstje leuke tips en weetjes over je zwangerschap:

1: Spontane bloedneuzen tijdens de zwangerschap

Je kunt tijdens je zwangerschap spontaan bloedneuzen krijgen.

Omdat je tijdens je zwangerschap extra veel progesteron aanmaakt, worden je bloedvaten dunner. En omdat je ook nog eens extra bloed aanmaakt, zijn je slijmvliezen beter doorbloed. Deze combi zorg ervoor dat je spontaan bloedneuzen kunt krijgen.

Tip: ben je zwanger, neem altijd zakdoekjes mee.

2: Veranderende hersen structuur

Je hersenen veranderen daadwerkelijk tijdens je zwangerschap. Dus pregnancy brain is écht iets. Tijdens je zwangerschap gaan je hersenen zich voorbereiden op het leren begrijpen van je baby. Hierdoor zullen er bepaalde delen van de hersenen krimpen om ruimte te maken voor nieuwe verbindingen. Het vermoeden is overigens wel dat er nieuwe efficiëntere netwerken worden gevormd. Dus hoewel je misschien het idee hebt dat je erop achteruit gaat qua geheugen, ga je er stiekem toch op vooruit.

Deze veranderingen houden overigens nog tot maximaal 2 jaar na de bevalling aan.

3: Zwangerschapsmasker komt terug

Wanneer je tijdens je zwangerschap in de zon zit, kun je een zwangerschapsmasker krijgen. Dit zijn pigmentvlekken in je gezicht, die veroorzaakt worden door de hormonen die dan door je lijf gieren. Vaak zitten de donkere vlekken rond je bovenlip, voorhoofd en jukbeenderen.

Na de zwangerschap lijkt het te verdwijnen, wanneer de vlekken minder worden. Maar wanneer de hormonen weer terugkomen bij een volgende zwangerschap, komt het zwangerschapsmasker ook weer terug.

Tip: tijdens je zwangerschap kun je de zon het beste zoveel mogelijk vermijden. Ga je toch de zon in? Smeer dan factor 50 op je gezicht.

4: Heftige dromen tijdens

Tijdens je zwangerschap droom je vaak extra heftig en levendig. Dit komt onder andere omdat je door je hormonen meer emoties meeneemt, die je ‘s nachts moet verweken. Daarnaast verandert je slaapritme ook en breng je meer tijd door in je REM slaap, wat de fase is waarin je droomt.

Tip: Houdt een dromendagboek bij. Dat kan nog leuke herinneringen opleveren voor later.

5: Baby’s hikken in de baarmoeder

Baby’s kunnen in je buik al de hik krijgen en dat kun je vaak goed voelen. Het is altijd even wennen aan de bewegingen in je buik, voordat je door hebt wat nou precies wat is. Maar hikken kun je herkennen aan dat je regelmatig een korte schokbeweging voelt. Het kan binnen een paar keer voorbij zijn, maar kan ook minuten lang aanhouden.

Meestal begint het hikken in het rond de zesde maand van je zwngerschap. Een van de theorieën is dat dit te maken heeft met de ontwikkeling van de longen. Een ander dat het maagje vol zit met vruchtwater en het middenrif geprikkeld wordt. Maar een ding is zeker, het hoort erbij.

6: slechts 5% van de baby’s is precies op tijd

Super leuk die uitgerekende datum. Je hebt ‘m gemarkeerd in de agenda. Doet je er allemaal voorstellingen van hoe het op die dag van de week zal gaan. En bent er toch stiekem een soort planning omheen aan het bedenken. Maar toch zal het bij de meeste vrouwen compleet anders verlopen, want slechts vijf procent van de vrouwen bevalt op de uitgerekende datum. De meeste vrouwen bevallen ergens tussen de 37e en 42e week.

Tip: Zorg dat je vluchtkoffertje klaarstaat vanaf het begin van je verlof, maar wees geduldig.

7: Tandvlees en gebit zijn extra gevoelig

Door de hormonen heb je tijdens je zwangerschap ook veel gevoeliger tandvlees. Omdat ontstekingen ook de kans op vroeggeboorte kunnen verhogen, is het belangrijk dat je je tanden extra goed verzorgt.

Tip: ga eens een keertje extra naar de tandarts wanneer je zwanger bent. Deze kan alles goed in de gaten houden en goede tips geven over hou jij jouw gebit het best kunt verzorgen.

8: Lekkende borsten, al tijdens de zwangerschap

Ok, dat je borsten melk geven na de bevalling begrijpen we. Maar in veel gevallen kun je al tijdens je zwangerschap last krijgen van lekkende borsten.

Je lijf begint zich voor te bereiden op de melkproductie en daarbij kan al wat vloeistof naar buiten komen. Soms druppels, maar soms wordt je ook wakker met grote natte plekken in bed.

Tip:Je kunt er niet zoveel aan doen, maar zoogcompressen zijn aan te raden tegen de natte plekken.

Lees ook:
“Wanneer krijg ik de eerste zwangerschapsklachten?” En nog 5 vragen over zwangerschapsklachten

Dit zijn de belangrijkste vitamines om voor, tijdens en na een zwangerschap in te nemen

Reageer op artikel:
8x Dit wist je nog niet over je zwangerschap!
Sluiten