Wow! Deze app kan oogafwijkingen opsporen door een paar foto’s te maken

Een nieuw ontwikkelde Amerikaanse app kan op basis van makkelijke smartphonefoto’s oogafwijkingen bij jonge kinderen opsporen. De app kan de afwijkingen zelfs sneller ontdekken dan via een officiële diagnose. De voordelen van deze nieuwe app zijn groot. Wij vertellen je er meer over.

De app, Cradle, scant de pupillen op de foto’s van het kind en kan hiermee de zogenoemde ‘witte pupil’ (leukorie) ontdekken. De witte pupil kan een aanduiding zijn voor een oogafwijking.

Oogafwijkingen: de witte pupil

Die foto waar je met rode ogen op staat? Je mag jezelf gelukkig prijzen. Het bekende rode-ogen-effect bij foto’s met flits gebeurt wanneer het licht het oog binnenvalt, en terugkaatst via het rode netvlies.

Wanneer er een afwijking op het rode netvlies zit, wordt het licht anders terug gereflecteerd. Op de foto zijn de ogen hierdoor minder rood. Dit kan een aanwijzing zijn voor een oogafwijking. Bij het ontdekken van een witte pupil is het verstandig om naar een huisarts te gaan. Die zal een oogonderzoek doen en je als het nodig is, doorverwijzen naar een specialist.

Toegankelijk in gebruik

De app heeft bijna 53 duizend foto’s geanalyseerd. Op 23 duizend foto’s waren kinderen met een oogafwijking te zien. Op de overige 30 duizend foto’s, stonden kinderen zonder oogafwijking. Van de 23 duizend foto’s van kinderen met een oogafwijking, herkende de app 80% als een foto van een kind met een oogafwijking.

De app heeft meerdere foto’s nodig om een analyse te kunnen doen. Onderzoekers berekenden dat dankzij de app een oogafwijking zo’n 1,3 jaar eerder wordt opgespoord.

Foutpercentage

In een aantal gevallen sloeg de app vals alarm. De onderzoekers hopen het foutpercentage nog omlaag te kunnen brengen. De app is heel toegankelijk en eigenlijk iedereen kan deze ‘scanning’ doen. Het enige wat je nodig hebt, is een smartphone waarop wat foto’s staan. De app is te downloaden voor iOS en Android en kan gevonden worden onder de zoekterm ‘white eye detector’.

LEES OOK: Zo bescherm je de ogen van je kind tegen de zon

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Wow! Deze app kan oogafwijkingen opsporen door een paar foto’s te maken
Sluiten