Redactie
Redactie Carrière 7 jun 2018

Op deze 9 manieren heb je als werkende mama een streepje voor

Het voelt weleens overweldigend om op het werk van hot naar her te gaan en dit thuis nog eens dunnetjes over te doen. Maar er zitten ook voordelen aan als werken als moeder. Voordelen waarvan niet alleen jij de vruchten plukt, maar je collega’s en je kindje ook. Dit zijn ze:

1. Het versterkt je gevoel voor plannen
Over het algemeen zorgt het moederschap ervoor dat je allang niet alles meer op z’n beloop kan laten en dingen op de bonnefooi kunt doen. Maar – afhankelijk van het werk dat je doet – leert je carrière je extra plannen.  Of het nu gaat om vergaderingen inplannen, extra taken overnemen of simpelweg de dag zo gestructureerd mogelijk doorkomen: jij kunt het. En dat zorgt ervoor dat je thuis ook de touwtjes in handen hebt. Win-win!

2. Het leert je communiceren met een vriendelijke ondertoon
Peuters en kleine kinderen nemen geen blad voor de mond en horen niet graag het woordje ‘nee’. Dan is het op je werk toch een stuk aangenamer met collega’s. Toch zijn er ook daar momenten dat je een discussie hebt of je mannetje moet staan. Je pakt deze gesprekken met volwassenen tactvol aan. Dat helpt ook weer als je in discussie gaat met je kindje. 

3. Je werk kan je een extra voldaan gevoel geven
Ja, je bent een mama. Maar daarnaast ben je natuurlijk nog zoveel meer. Dit kan je al snel vergeten als je tot over je oren in de luiers, zindelijkheidstrainingen, schoolschema’s en slaaptrainingen zit. Je baan kan je net dat gevoel geven dat je nog zoveel meer doet dan alleen voor je kindje zorgen. Een extra gevoel van voldoening maakt het moederschap ook weer leuker.

4. Het zorgt voor een handige routine en fijn ritme
Door je werktijden zien maandag tot en met vrijdag er altijd hetzelfde uit. Vrijwel iedere week opnieuw. Voor sommigen is dit erg monotoon. Voor jou is het een fijne routine. Je hebt een perfecte basis om op te bouwen voor het ontbijt, avondeten en bedtijd van jou en je gezin. 

5. Als werkende moeder waardeer je de tijd met je kind ook heel veel
Vrijwel iedereen zegt het over kinderen: de tijd vliegt en ze groeien zo snel op. De kleine bijzondere momenten koester je. De tijd die je met je kind doorbrengt, beleef je nog intensiever. Dit komt doordat er ook momenten op de dag zijn waarop je hem of haar niet ziet, omdat je aan het werk bent. 

6. Het kan zorgen over financiën wegnemen
Laten we eerlijk zijn: kinderen kosten nu eenmaal veel geld. Van de eerste levensbehoeften tot leuke cadeautjes: het mag wat kosten. Natuurlijk kan het combineren van werk en kinderen ook voor stress zorgen. Maar als er wat extra geld in het laatje komt, zorgt dit ook voor meer ademruimte en budget om leuke dingen te doen. Dit maakt je tot een relaxtere mama.

7. Het maakt je geduldiger
Door je werk heb je even een pauzemomentje van het moederschap thuis. Het klinkt gemeen, maar dat is het totaal niet. Jij bent ook maar een mens en soms kan je ook even een time out gebruiken. Werken is nou niet bepaald een vijf sterren vakantie. Maar het geeft je wel de rust om op een later moment een eventuele discussie met je kind vol nieuwe energie en inzichten aan te pakken. Je hebt er door je werk rustig over na kunnen denken.

8. Je bent een positief voorbeeld
Want jouw mini-me ziet alles wat je doet. In jouw geval geldt hier ook dat je werkt. Je hebt een baan waar je voldoening en plezier uit haalt. Dit is een positief voorbeeld voor je kind om vooral ook voor zijn of haar eigen geluk te kiezen.

9. Je leert je kind zelfstandig zijn
Of je kind nu naar de kinderopvang gaat, een oppas heeft of bij opa en oma blijft terwijl jij aan het werk gaat: ze worden er zelfstandiger door. Het liefst wil jij je kind zoveel mogelijk vertroetelen. Maar daar leert hij of zij natuurlijk niet de vaardigheden door om later op eigen benen te staan. 

Bron: Brit+Co

Reageer op artikel:
Op deze 9 manieren heb je als werkende mama een streepje voor
Sluiten