Redactie
Redactie Regelen 7 jun 2018

Op deze vijf manieren kun jij je financieel voorbereiden op de komst van je baby

Nu je zwanger bent en mama gaat worden, breekt de mooiste tijd van je leven aan. Een tijd vol cadeaus, liefde voor je kind maar ook nieuwe en verschillende uitgaven. Het laatste wat je wil, is straks met moeite de eindjes aan elkaar knopen. De volgende tips kunnen je een handje helpen om alvast te (be)sparen.

1. Breng je huidige financiën in kaart
Het is tijd om helder te krijgen hoe je er financieel voor staat. Heb je nog een schuld die je moet afbetalen? Heb je een potje met spaargeld? Hoeveel geld komt er op dit moment binnen? Door een duidelijk beeld te krijgen van je financiën, kun je haalbare doelen stellen voor wanneer de baby er is.

2. Stel voor jezelf haalbare en specifieke doelen op
Als je eenmaal je financiën op een rijtje hebt, is het tijd om goed je doelen in kaart te brengen. Is er een bepaald bedrag aan schulden die je afbetaald wilt hebben? Of wil je een bepaald bedrag op je spaarrekening hebben voordat de baby er is? Schrijf deze bedragen op en deel dit door het aantal maanden of weken die je nog hebt tot de bevalling. Zo weet je precies hoeveel je maandelijks of wekelijks aan deze doelen moet besteden tot de bevalling. Houd jezelf gemotiveerd door dit lijstje ergens op te hangen waar je het dagelijks tegenkomt. 

3. Geef jezelf een budget
Stel een budget op om je doelen te behalen. Dit hoeft niet heel gedetailleerd in een spreadsheet (al kan dat natuurlijk wel als je dat fijn vindt). Het belangrijkste is dat je met een budget precies zicht hebt op waar je geld elke maand naartoe gaat. Bovendien voorkomt het ook dat je meer uitgeeft dan je kunt missen. Neem in je budget ook de dingen mee die je specifiek voor je baby moet aanschaffen. 

4. Gebruik verschillende spaarrekeningen
Tegenwoordig is het goed mogelijk om bij een bank verschillende spaarpotjes te openen. Dit is handig omdat je zo al je spaargeld inzichtelijk hebt. Een potje voor noodgevallen, langer termijn doelen en eentje voor de baby: het creëert orde.

5. Controleer hoe het zit met regelingen
Zoals je zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, zorgverzekeringen en eventueel de kinderopvangtoeslag voor later. Het is belangrijk dat je de details hiervan kent. Zo kun jij je financiën voorbereiden op de periode dat je met verlof bent. En weet je zeker dat je niet voor bijvoorbeeld onverwachte kosten komt te staan omdat de zorgverzekeraar bepaalde zorg niet of minder vergoedt. 

6. Ga shoppen na de babyshower
De kans is groot dat je de meeste spullen voor je babyuitzet krijgt bij de babyshower. (Al helemaal als je er specifiek om vraagt) Rompertjes, schoentjes, knuffels, luiers e.d. krijg je dan misschien in overvloed. Het bespaart je een hoop geld als je eerst wacht tot de buit van de babyshower binnen is. Vervolgens kun je de ontbrekende spullen dan zelf nog aanschaffen. 

Bron: Motherly

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Op deze vijf manieren kun jij je financieel voorbereiden op de komst van je baby
Sluiten