Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Opgroeien in twee culturen

Heb jij een multiculturele relatie? Dan groeit je kind waarschijnlijk op tussen twee verschillende culturen. Niet altijd even makkelijk, zowel voor je kind als voor jullie. Wij zochten uit hoe jij je kind het beste uit twee werelden meegeeft. Hij wordt een heus wereldburgertje in de dop!

Als je kind opgroeit met een oer-Hollandse mama en een Turkse papa krijgt hij te maken verschillende culturen. Niet alleen qua taal, maar ook verschillen in gewoontes en gebruiken. Dit kan verwarrend zijn voor je kind, maar levert hem ook veel extra’s op. Zolang je maar zorgt voor duidelijkheid.

Onderhandelen

Samen een kind opvoeden, is een hele klus. Helemaal als je met twee culturen te maken hebt. Jullie kind heeft het meest aan jullie als jullie samen op één lijn zitten. Bepaal daarom samen welke gebruiken, waarden en normen jullie belangrijk vinden uit jullie cultuur. Wat willen jullie meegeven aan je kind? Bespreek welke elementen je wilt laten terugkomen in de opvoeding. Blijf vooral dicht bij jezelf, wat voelt natuurlijk voor je? Praat ook met elkaar en blijf dat doen. Soms werken afspraken die je hebt gemaakt in de werkelijkheid gewoon niet.

Wereldburgertje

Als jullie uit de opvoedonderhandelingen zijn gerold, is het belangrijk dat jullie je kind duidelijkheid geven. Als jullie het goede van beide culturen combineren, profiteert jullie kind hier alleen maar van. Hij leert verder te kijken dan zijn eigen neus lang is. Je kind groeit op in een culturele mix en heeft zo een rijk gekleurde achtergrond. Ook krijgt hij de kans om meerdere talen te leren en reist hij waarschijnlijk al vroeg af naar het geboorteland van pa of ma. Een klein wereldburgertje in de dop dus!

Verwarrend?!

Ondanks alle voordelen is het voor je kind ook niet altijd even makkelijk om te zweven tussen twee culturen. Hij zal vooral de verschillen merken als hij bij vriendjes en vriendinnetjes over de vloer komt. Dit kan in het begin misschien wat verwarrend zijn voor hem, maar zolang je uitlegt waarom sommige dingen anders gaan bij jullie is er niets aan de hand. Laat je kind op een gegeven moment ook zelf uitvinden waar hij zich lekker bij voelt. Misschien is voor hem wel een andere mix de juiste dan die jullie voor hem bedacht hebben. Met een goede communicatie, begrip, flexibiliteit en veel liefde kom je een heel eind.

Hoger IQ

Leuk om te weten: kinderen uit een multiculturele relatie hebben vaak een hoger IQ dan kinderen van ouders van hetzelfde ras. Als mensen van verschillende rassen namelijk samen een kind krijgen overheersen de ‘superieure’ erfelijke eigenschappen.

Reageer op artikel:
Opgroeien in twee culturen
Sluiten