Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Zwanger 24 dec 2020

Welke mogelijkheden zijn er als je de uitgerekende datum passeert?

Elke zwangere vrouw leeft naar de uitgerekende datum toe. En als er na die dag dan nog steeds niets gebeurt, kan de moed je een beetje in de schoenen gaan zakken. Het wachten duurt lang en je bent er zelf helemaal klaar voor: laat die bevalling, en vooral baby, maar komen!

Er zijn verschillende opties als je de 40 weken gepasseerd bent. Sommige vrouwen kunnen rustig afwachten, andere vrouwen doen er alles aan om de bevalling natuurlijk op te wekken, zoals ananas eten, veel bewegen en frambozenthee drinken. Dit kan je doen in week 41 en 42 als je (on)geduldig wacht op je baby.

De uitgerekende datum is ein-de-lijk daar, maar je kindje lijkt nog geen haast te hebben…

Wat zijn je opties in de verschillende fases?

40 weken zwanger

Hoera! Je uitgerekende datum komt in zicht en je hebt zo’n zin om je baby in je armen te hebben. Helaas gebeurt er nog niet veel in je lichaam en verstrijkt de uitgerekende datum, ook al deed je er alles aan om op een natuurlijke manier de weeën op te wekken…

De dagen na je uitgerekende datum kunnen zwaar zijn, zowel fysiek als emotioneel. Probeer daarom lekker veel me-time te nemen: boek een massage of neem in alle rust een warm bad en lees een boek. Ontspanning is ook een goede natuurlijke weeënopwekker!

41 weken zwanger

De dagen na je uitgerekende datum zat je letterlijk te wachten op een krampje of het breken van je vliezen, maar niets bleek minder waar: je baby zit nog heerlijk in jouw buik. Je kan gewoon afwachten tot hij of zij zichzelf aandient, vooral als alles goed gaat met jullie beide.

Je kan er ook voor kiezen om gestript te worden. Als je al iets van ontsluiting hebt, kan de verloskundige met haar vingers de vliezen loshalen van de baarmoederwand en dit kan je bevalling opwekken. Het is wel zo dat slechts 1 op de 6 vrouwen bevalt na een strippoging. Bij de rest gebeurt er niets, of slechts wat krampen en/of bloedverlies.

41 weken en 5 dagen zwanger

Ben je bijna 42 weken zwanger en nog niet bevallen, dan word je in de meeste gevallen doorverwezen naar de gynaecoloog die de gezondheid van jou en je baby checkt. Er wordt dan gekeken naar de groei van je baby, de hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder en er wordt een hartfilmpje gemaakt.

Ook kunnen jullie bespreken wat je opties zijn als je met 42 weken nog geen baby in je handen hebt.

42 weken zwanger

Ben je 42 weken (of langer) zwanger, dan word je in de meeste gevallen overgedragen aan de gynaecoloog. In deze fase ben je ‘serotien’. Dit gebeurt bij 5 op de 100 zwangere vrouwen. Het is aannemelijk dat de placenta na 42 weken zwangerschap minder goed gaat werken en dat kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Er wordt je dan ook geadviseerd om ingeleid te worden. Vraag naar je opties! Misschien kunnen jullie starten met een ‘natuurlijke’ inleiding, zoals het breken van je vliezen, voordat er wordt overgegaan op het toedienen van weeënopwekkers, oftewel het hormoon oxytocine.

En dan is het eindelijk tijd om je baby te ontmoeten!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Voorbij de uitgerekende datum en nog niet bevallenDe uitgerekende datum

Reageer op artikel:
Welke mogelijkheden zijn er als je de uitgerekende datum passeert?
Sluiten