Redactie
Redactie Gezin 6 jun 2018

Opvoeden in je eentje

Opvoeden is geen makkelijke taak en al helemaal niet als je die klus in je eentje moet klaren. Hoe anders is het eigenlijk als je alleen opvoedt? Kom je wel toe aan rust? En zitten er misschien ook voordelen aan?

Als je je kind in je eentje opvoedt, is dat natuurlijk anders dan dat je het als een team samen kunt doen. Maar wat is er nu eigenlijk anders? Als eerste ben je vader en moeder tegelijk. Je kunt je ervaringen niet dagelijks met iemand delen. Je kunt niet samen genieten van je kind en trots zijn op zijn mijlpalen. Je kind kan niet bij een andere ouder aankloppen als je met iets bezig bent. Je moet alles zelf bedenken en uitvoeren. En als laatste de andere ouder kan jou niet corrigeren.

Nadelen voor jou en je kind

Het grootste nadeel zit hem er eigenlijk in dat je geen sparringpartner hebt. Ook kun je je kind niet even bij de andere ouder 'stallen' als je daar behoefte aan hebt of als het je teveel wordt. Verder leert je kind niet hoe ouders met elkaar omgaan en dat hij even geen aandacht krijgt als papa en mama met elkaar praten. Je kind heeft niet automatisch personen van verschil in geslacht om zich heen waardoor hij leert dat papa’s en mama’s anders zijn. Het is goed om te zorgen voor mannelijke of vrouwelijke personen waar je kind een band mee kan opbouwen.

Voordelen voor jou en je kind

Natuurlijk zijn er ook voordelen van alleen opvoeden. Je hoeft bijvoorbeeld nooit ruzie te maken met je partner over de manier van opvoeden. Er is nu maar één manier en dat is de jouwe. Verder houd je meer tijd over als je geen rekening hoeft te houden met het dagritme van een partner. Het is vaak rustiger in huis, er zijn niet zo veel prikkels als er minder mensen in huis wonen.

Afhankelijk van elkaar

Als je kind en jij veel samen zijn, bestaat het gevaar dat jij te afhankelijk wordt van je kind of andersom. Dit is voor jullie alle twee geen goede ontwikkeling. Hoe je dit voorkomt? Zorg er voor dat er regelmatig anderen over de vloer komen. Het maakt het leven ruimer voor jou en je kind. Ga vaak samen met anderen iets leuks doen en eet samen. Blijf je kind als kind zien en niet als een partner in miniatuur. Laat je kind daarom in zijn eigen bed slapen. Bespreek grote-mensen onderwerpen ook niet met je kind maar met vrienden.

Tijd voor jezelf

Als je er alleen voor staat, is het vaak moeilijker om af en toe tijd voor jezelf te maken. Je kunt je kind bijvoorbeeld niet even een middagje bij je partner laten. Zorg daarom voor een netwerk van grootouders, familie of vrienden. Dat is gezellig voor je kind maar ook belangrijk voor jou. Je kunt je kind gerust eens achterlaten bij vertrouwde mensen terwijl jij iets voor jezelf doet. Dat is weer heel belangrijk om een lieve en aandachtige ouder te kunnen zijn. Een betrouwbare oppas kan ook handig zijn als je dat kunt betalen.

Voed jij je kind(eren) ook alleen op?

Reageer op artikel:
Opvoeden in je eentje
Sluiten