Redactie
Redactie Gezin 7 jun 2018

Opvoeden: wat werkt?

Opvoeden is al lastig genoeg. Welke opvoedmethode is nu het beste? De strenge à la je grootouders of de Dr. Spock manier van je eigen ouders?

Natuurlijk wil je de beste opvoeding voor je kind. Je wilt een kind opvoeden dat welgemanierd is, sociaal is en dat sterk in zijn schoenen staat. Maar wat is de beste opvoedingsmethode? Er zijn zoveel boeken van deskundigen en supernanny’s die stuk voor stuk beweren de beste methode in huis te hebben. Is de ‘naughty chair’ al uit en hoe zit het met die corrigerende tik? Eerst wat methodes op een rij.

Dr. Spock

De beroemdste opvoedgoeroe is toch wel Dr. Spock. Hij was vooral van de vrije aanpak als het gaat om opvoeden. Dr. Spock wilde dat moeders zich realiseerden dat ze meer wisten dan ze dachten. Ook kon je je kind niet genoeg verwennen, knuffelen en zoenen. Een hele nieuwe gedachte, omdat voor die tijd de opvoeding nogal streng, afstandelijk en ‘koel’ was. De kritiek op deze manier van opvoeden was dat ouders geen grenzen meer stelden aan hun kinderen (of dit niet durfden) en dat alles maar kon en mocht.

Rust, reinheid en regelmaat

Vroeger was vooral ‘rust, reinheid en regelmaat’ de gouden regel als het ging om opvoeden. Steeds meer komen deze oude wijsheden weer naar de oppervlakte borrelen. Zo achterhaald zijn ze eigenlijk niet! Je kind heeft voldoende rust nodig om alle prikkels en ontwikkelingen te verwerken. Je kind heeft een schone omgeving nodig om gezond te blijven en regelmaat betekent structuur en dat zorgt weer voor veiligheid en geborgenheid. Tegenwoordig is het iets complexer en komen er nog wel andere r’s bij kijken, zoals bijvoorbeeld respect, relativeren en relatie.

Supernanny’s

Vandaag vliegen de adviezen van allerlei supernanny’s om je oren. Iedereen heeft goed bedoelde adviezen. Toch is de trend dat je als ouders niet zomaar mee moet gaan met je kind. Kinderen hebben grenzen nodig en de opvoeding neigt weer meer naar streng zijn en niet te veel toegeven dan de vrije opvoeding van Dr. Spock. De corrigerende tik is eigenlijk steeds meer ‘not-done’.

Opvoeden à la jij

Het aller belangrijkste bij de opvoeding is dat jij een manier kiest die voor jou en je kind de beste manier is. Je moet  achter je opvoeding staan. Geen kind dat op een ‘naughty chair’ blijft zitten als hij ziet dat zijn moeder twijfelt. Bedenk wat je hart je ingeeft. Houdt je kind van knuffelen? Knuffel hem dan plat. Voorkom je een drama met een glaasje cola? Doen. Heeft je kind duidelijke grenzen nodig? Stel ze dan. Opvoeden blijft lastig, maar is makkelijker als jij je er goed bij voelt. Een beetje van Dr. Spock, van je ouders, de supernanny en een beetje van jezelf!

Reageer op artikel:
Opvoeden: wat werkt?
Sluiten