Opvoedprobleem: Niet eten

Het niet willen eten is een veelvoorkomend probleem bij peuters. Hoe ga je hiermee om, want je kind moet toch wel wat eten binnen krijgen op een dag? Initiatiefneemster van de Opvoeddesk Emmeliek Boost geeft tips voor dit veelvoorkomende probleem.

Voor een moeder is etenstijd vaak een hele onderneming. Je kind wil zijn bord niet leeg eten, gooit alles op de grond of neemt je telkens in de maling. Wat je ook doet, je peuter wil alles wat jij niet wilt en dat is best vermoeiend.

Aanpak

Kijk als eerste na hoeveel je peuter echt moet eten. Vaak geven ouders hun kind teveel eten en maken zich daarna zorgen omdat er veel op het bord blijft liggen. Bedenk daarna dat manieren leren aan een peuter heel moeilijk is. Dus word niet boos als het niet gaat zoals je wilt, dat heeft alleen maar plezier als gevolg voor je kind. Het wordt op die manier een spelletje. Want wat is er leuker dan mama weer het bordje zien oprapen of stoppen met eten als hij daar snel aandacht mee krijgt?

Gooien met eten

De beste manier om gooien met eten af te leren, is om het handje van je peuter vast te pakken, terwijl je boos kijkt. Raap niet gelijk het bordje of het eten op, want dat is reageren op het ongewenste gedrag. Maar zeg streng dat het eten niet op de grond hoort, zonder boos te worden. Pak vervolgens het bordje op en stuur zijn handje met de lepel netjes naar het bordje en zijn mond. Dit moet je natuurlijk belonen: “Goed zo! Het eten blijft netjes in het bordje.” Herhaal wat je wilt, niet wat je niet wilt en houd de regie. Dan zul je resultaten zien.

Meer opvoedproblemen

Benieuwd naar de andere opvoedproblemen en de aanpak hiervan? Klik dan op het probleem waar je meer over wilt weten. Niet slapen, Driftbuien, Ruzie maken

Reageer op artikel:
Opvoedprobleem: Niet eten
Sluiten