Opvoedprobleem: Ruzie maken

Redactie 7 jun 2018 Gezin

Ruzie maken kunnen sommige peuters als de beste. Met vriendjes of broertjes en zusjes onderling. Wat is de beste aanpak? Initiatiefneemster van de Opvoeddesk Emmeliek Boost geeft tips voor dit veelvoorkomende opvoedprobleem.

Broertjes of vriendjes die samen spelen zien er enorm lief uit. Maar vaak vinden peuters samen spelen behoorlijk moeilijk. Alle speeltjes waren toch van hem? En het draaide toch ook allemaal om hem? Een speeluurtje loopt al snel uit tot een brulpartij en ruzie.

Aanpak

Begeleiding is cruciaal als twee peuters samen spelen. Zorg ervoor dat de situatie niet uit de hand kan lopen. Maak het allemaal niet te serieus. Kietel je peuter of maak een grapje als je hem wil vragen of het goed is dat iemand anders met zijn speelgoed speelt. Dan maak je het makkelijker voor jezelf en is je peuter minder obsessief met zijn speeltje bezig. Het is heel belangrijk dat de vraag wordt gesteld of iemand met een bepaald speelgoed mag spelen. Als je zomaar speelgoed afpakt en zegt: “Nu mag Jasper met de auto spelen”, dan snapt je peuter dit niet. Dit leidt vaak tot schreeuwen en slaan.

Voorkom ruzie

Je kunt ook aan je peuter vragen waar hij mee wil spelen voor een speelpartijtje begint, zo voorkom je ruzie. Geef je kind de ruimte om te zeggen dat hij niet wil dat zijn lievelings Lego door iemand anders wordt gebruikt. Dat kun je dan in de kast wegleggen. Maar hij mag niet alles voor zichzelf houden. Zeg dus bijvoorbeeld: “Jij wilt straks met het schepje spelen. Is het dan goed als Jasper straks met je auto speelt?” Peuters moeten uiteindelijk ook leren om zelf deze vraag aan de ander te stellen.  Zo krijgen ze het besef krijgen dat er ook een ‘wij’ is en niet alleen een ‘ik’.

Meer opvoedproblemen

Benieuwd naar de andere opvoedproblemen en de aanpak hiervan? Klik dan op het probleem waar je meer over wilt weten. Niet slapen, Driftbuien, Niet eten.

Reageer op artikel:
Opvoedprobleem: Ruzie maken
Sluiten